Muzeul de Artă găzduiește mâine un triplu eveniment

Potrivit Feliciei Grigorescu, director al secției de artă a Muzeului Județean Satu Mare, vineri, 8 februarie 2013, de la ora 13.00, la Muzeul de Artă are loc un triplu eveniment: două vernisaje de expoziții și lansarea acțiunii „Lucrarea lunii”.

muzeul de artaVernisajul expoziţiei „WhaT are We Fighting For?”

Născut pe meleaguri bistriţene, artistul plastic Liviu Scripor este profesor la Satu Mare şi a fost prezent de mai multe ori pe simezele muzeului în expoziţii de grup. Este la prima expoziţie personală la Satu Mare. Lucrările lui au fost selecţionate şi în expoziţii de grup internaţionale. Experienţa lui artistică este foarte complexă, pictură – de la cea bisericească la cochetăria cu pop art, fotografie sau filozofii complexe.

Lansarea acţiunii „Lucrarea lunii”

Muzeul de artă din Satu Mare, după modelul altor muzee, va propune lunar publicului amator de artă, o lucrare din colecţia proprie, care poate fi una din noile achiziţii, o lucrare care nu a fost expusă de multă vreme sau o lucrare la cererea  publicului. Pentru luna februarie propunem sculptura Femeie şezând a sculptorului Nicăpetre (Petre Bălănică) (1936 Brăila – 2008 Canada).

Până în 1980 artistul a avut expoziţii personale de sculptură şi desene în ţară, a realizat o serie de sculpturi monumentale, a colaborat la numeroase reviste şi a ilustrat mai multe cărţi. După această dată, pleacă din ţară iar în 1981 se stabileşte în Canada. După primele expoziţii din 1982 în Toronto, începe o carieră internaţională strălucită. A fost unul dintre cei mai importanţi sculptori români ce s-a afirmat pe plan internaţinal în a doua jumătate a secolului XX.

Vernisajul expoziţiei Oameni şi locuri

În colecţia Muzeului de Artă din Satu Mare o valoare excenpţională şi o pondere semnificativă o au lucrările venite prin transfer de la C.C.E.S. Bucureşti, în mai multe tranşe: 1981, 1982, 1983 şi 1990. Aceste acţiuni au avut buna intenţie de a îmbogăţi colecţiile muzeale din ţară, cu lucrări ale modernismului românesc precum şi de artă contemporană (din a doua jumătate a secolului al XX-lea).

Colectivul secţiei de artă a operat o largă selecţie din aceste lucrări pentru a aduce în faţa publicului expoziţia Oameni şi locuri cu următoarele module: Treceri, Locuri, Oameni, Marea şi Delta, Bucureştiul şi Urme.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 7, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.