Expoziție foto și documentară cu prilejul Centenarului înființării Despărțământului Astrei la Satu Mare

Miercuri 13 noiembrie, în holul Casei de Cultură "G. M. Zamfirescu" din Satu Mare, Asociația SAVO (Scrieri ale vechiului oraș) a deschis o expoziție de fotografii și documente care marchează 100 de ani de la înființarea Despărțământului Satu Mare al Astrei. Despre acest eveniment au vorbit pe larg Ovidiu Mica, presedintele Asociatiei SAVO și profesorul Marius Horșia, care a fost însoțit de un grup de elevi de la Colegiul Național "Mihai Eminescu”.  

Adunarea de constituire a Despărțământului a avut loc la 8 martie 1913. Printre personalitățile sătmărene care s-au implicat în activitatea Astrei s-a numărat Petru Bran, dr. Vasile Lucaciu, dr. Ilie Carol Barbul, dr.Eugen Seleș, Vasile Scurtu, Patriciu Mureșan, Epaminonda Boca, dr. Ștefan Darabant și alții. Sediul Despărțământului s-a aflat la Seini care atunci se afla în județul Satu Mare. Primul președinte al Despărțământului sătmărean a fost Gavril Lazăr de Purcăreț urmat la scurt timp de Gheorghe Șuta.

Astra sătmăreană a inițiat numeroase serbări populare, expuneri pe teme de interes general. Astra a colaborat cu Societatea Academică, Societatea Carpați, și Societatea pentru fond de teatru român. În 1901 cu ocazia adunării de la Șișești, Vasile Lucaciu a lansat ideea constituirii bibliotecilor populare. După marea Unire activitatea Astrei a scăzut în intensitate, ca după preluarea puterii de către comuniști, să aibe soarta Partidului Național Țărănesc. În perioada interbelică s-a încercat edificarea unei Case Naționale la Satu Mare, pe locul fostului cinematograf Victoria. Proiectul nu s-a putut realiza deoarece a intervenit Dictatul de la Viena cu consecințe dezastuoase pentru români. Revigorarea activității Astrei s-a realizat după 1990.

În expoziție pot fi văzute numeroase reproduceri de fotografii, afișe și cărți care atestă bogata activitate a Astrei sătmărene dar și activitatea "Casei Naționale Centrale” de la Sibiu, a muzeului și bibliotecii centrale de aici.

IMG_1513

IMG_1514

IMG_1515

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 14, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.