A fost lansat romanul “Dragostea ca un război de uzură”, de Dan Marius Cosma

Joi, 14 noiembrie, în Sala Multimedia de la Biblioteca Județeană a avut loc lansarea celui de al patrulea roman al scriitorului Dan Marius Cosma “Dragostea ca un război de uzură”, roman apărut la Editura Citadela din Satu Mare. Moderatoarea activității literare a fost Angela Câmpian, directoarea Bibliotecii Județene Satu Mare. Ea a subliniat faptul că autorul este în primul rând bibliotecar, apoi un talentat pictor și scriitor, elogiind activitatea multilaterală a acestuia. Despre cartea lansată au vorbit profesoara Nicoleta Câmpian, omul de cultură și scriitorul Voicu D. Rusu, poetul Ion Bala și directorul Editurii Citadela, Aurel Pop.

DSCN0729Profesoara Nicoleta Câmpian consideră că romanul lui Dan Marius Cosma este un roman al familiei, un roman al sentimentelor și al cotidianului. Personajele sunt oameni obișnuiți care încearcă să rupă monotonia de fiecare zi. Ea a subliniat faptul că Dan Marius Cosma este un autor prolific, dedicat artei scrisului și care reușește să surprindă cititorul prin intermediul temelor abordate.

Voicu D. Rusu, a mărturisit că a urmărit constant cariera scriitorului și a constatat că are un har cu totul special. Întotdeauna a salutat izbânzile lui de scriitor. Cuvintele de laudă se impun în cazul lui cu prisosință. Autorul analizează relațiile conjugale, conviețuirea personajelor, relații care în final se pierd în banalitate. Autorul ne face să înțelegem că dragostea este în strânsă legătură cu viața socială. Titlul romanului este incitant. Personajul principal femenin este realizat magistral, ca și de altfel tot romanul.

DSCN0738Poetul Ion Bala, conducătorul Cenaclului literar "Afirmarea”, care a citit cele patru romane ale autorului,îl compară pe acesta cu Labiș sau Cărtărescu. Îl consideră un literat matur. Deja la primul roman a demonstrat că are un stil personal. Există elemente de legătură între romanele sale. Cu cărțile pe care le-a scris a făcut in pas mare în literatura română. Într-un cuvânt este vorba despre un scriitor consacrat. Personajele au trăsături caracteristice, bine conturate. Prin personajul Geta, îl recunoaștem pe autor, măcar că este un personaj feminin. Autorul radiografiază bine lumea, dovedește o bună cunoaștere a psihologiei personajelor. Prin personajul principal, Petru Zamfir, se recunoaște primarul comunei natale a scriitorului. Ion Bala a prevazut în Dan Marius Cosma un mare prozator.

Din partea Editurii Citadela, a vorbit cu admirație despre roman și autor Aurel Pop. El a spus că prin romanul său, autorul ocupă un loc important în literatura din zilele noastre. Din toate cele patru romane ale sale, se vede experiența lui de viață. Din ceea ce a scris se vede că este un perfecționist. Dovedește din plin că stăpânește foarte bine arta narațiunii.

DSCN0732Luând cuvântul, autorul a mărturisit că romanul său trebuia să fie inițial o monografie romanțată a comunei Crucișor, cu alt titlu. I s-a părut interesant să spună povestea acestei comune, folosindu-se de limbajul artistic.Treptat această monografie romanțată s-a transformat într-un roman. Inițial a încercat să spună istoria comunei prin intermediul unui personaj, ceea ce n-a mers. După care personajul a fost însurat și s-a ales cu doi copii. Impunându-se dezvoltarea structurii romanului, s-au relatat aspecte din activitatea de dascăl și de bibliotecar a nevestei sale Geta. Apoi a urmat zbuciumata poveste de dragoste a fiului lor, Paul, un adolescent de 16 ani.

Scriitorul a mărturisit că aproximativ la jumătatea romanului era să abandoneze. munca: "Aveam sentimentul că am nimerit într-o fundătură. Nu știam cum să mânuiesc destinele personajelor, ce să fac cu ele”. După câteva zile și nopți de zbucium rezolvarea problemei  a venit de la un album de pictură unde scriitorul figura cu lucrarea "Întâmplare melodramatică”, de altfel imagine reprodusă pe coperta romanului. Pictura reprezintă o fetiță care aleargă spre o cruce din câmp al unui Chist, care era desprins parțial de o furtună. Acesta a fost momentul în care autorul a înțeles că aceea fetiță este însuși Katia, și "am știut apoi ce trebuie să fac să aduc în situația desperată în care se găsea, știam ce trebuia să fac pe urmă cu personajul meu. Întâmplarea Katiei rezolva problema cuplului Petru și Geta Zamfir”, a spus autorul. Acesta a recunoscut că din acel moment cartea s-a scris de la sine.

                                                                                                                           Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 15, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.