A apărut volumul “Cântări pentru ultimul drum”, de Ioan Silaghi și Voicu Șichet

Recent, la Editura Marisit din Baia Mare, a apărut volumul “Cântări pentru ultimul drum” avându-i drept autori pe regretatul cantor de la Biserica din satul Tătărești, Ioan Silaghi și col (r.) Voicu Șichet, iubitor de slovă tipărită, cu multiple preocupări culturale și nu în ultimul rând, redactorul coordonator al frumoasei reviste de cultură și educație patriotică "Eroii Neamului”. Publicarea acestor cântări au rostul de a transmite generațiilor viitoare obiceiuri uitate sau pe cale de a fi uitate. Cartea constituindu-se, într-un izvor pentru cercetările etno-folclorice și spirituale ale zonei evocate, așa cum subliniază Dr. Preot Cristian Boloș în prefața cărții. Cartea cuprinde 171 de cântări, care acoperă 22 de ani din istoria Tătăreștiului.  

DSCN0726Odată cu lansarea acestei cărți, a avut loc și sfințirea Căminului cultural din localitate, care a fost reabilitat și a lucrărilor de reamenajare a parcului din centrul localității. Cântările cuprinse în volum, sunt generate de ideea despărțirii de cineva drag. Înțelegem că sunt persoane specializate în alcătuirea ,,cântării mortului”, fiindcă nu oricine poate compune versurile cântării. Acestea sunt intonate la sfârșitul înmormântării, atunci când familia și cei prezenți sărută crucea pe care o ține preotul în mână. Există evidente diferențe între aceste cântări, deși unele stofe se repetă. Diferențele sunt date de vârsta, ocupația, starea socială și modul în care a murit respectivul. Este foarte bine, că în carte, autorul oferă scurte informații despre cel decedat și familia lui, pentru o mai bună înțelegere a textelor cântărilor.

Aceste informații pot servi la întocmirea unei viitoare monografii a satului Tătărești. Moartea este concepută ca un sfârșit al vieții pământești și începutul vieții cerești. A muri nu înseamnă "a trece în neființă – precizare făcută în prefața cărții, ci moartea înseamnă trecere la cele veșnice. Credința în această viață viitoare, este o coordonată esențială a demnității de creștin”. Așa cum susține autorul pe drept cuvânt "moartea este cel mai sigur, dar și cel mai drept lucru care se întâmplă oamenilor. Ea este acel ceva ce nu putem negocia, păcăli, minți, evita, amâna etc după bunul nostru plac”.

Avem în fața noastră o carte frumoasă, o carte document, scrisă cu mult suflet și atașament față de colectivitatea căreia îi este închinată. A scrie o carte înseamnă, spunea marele istoric Nicolae Iorga, a face actul social al frumuseții și înțelepciunii, lucruri pe care autorul socotim că l-a făcut din plin și merită toată stima și aprecierea noastră.

                                                                                               Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 15, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.