Organizația de Femei a Partidului Mișcarea Populară Satu Mare a lansat proiectul „Pledoarie pentru un stil de viață altfel!’

Sub acest generic s-a desfășurat Conferința de presă a Organizației de Femei a Partidului Mișcarea Populară, din 15 noiembrie 2013, susținută de Simona Dărăban, președinta O.F.J. Satu Mare, Loredana Havrincea, președinta O.F. municipală și Viorica Jocsak, Prim Vicepreședinte O.F. P.M.P.

IMG_1518Simona Dărăban a arătat că Ruxandra Dragomir, la întâlnirea de la Brașov a afirmat că: "Organizația Satu Mare, merită evidențiată pentru rapiditatea cu care a demarat diverse acțiuni”. Organizația de femei PMP Satu Mare a fost numită între cele mai puternice organizații de femei din țară, alături de cele din Constanța și Bacău. Strategia de cooptare a noilor membri constă în aducerea a cinci adeziuni de către fiecare membru venit în organizații. Ca urmare a acestei strategii organizația a crescut în ritm alert, foarte multe femei din mediul rural s-au alăturat, rezultatul fiind o organizație puternică și activă.

Potrivit Simonei Dărăban, Organizația de Femei trebuie să fie conectată la valorile și principiile de acțiune ale PMP, un partid național, modern, pro-european. Vor fi prioritare domeniile în care femeile sunt recunoscute în societate, precum: familie, viața sănătoasă, educație, antreprenoriat, sprijinirea inițiativelor antreprenoriale ale femeilor, concilierea vieții personale cu cea profesională, sănătate, violența domestică, traficul de ființe umane, copii, mediu. Organizația de Femei și-a propus că atât în politică, dar și în societate să crească rolul femeilor, să se pună în practică idei, proiecte, activități, care să ducă la o viață sănătoasă, vioaie, pentru femei și copiii lor.

Proiectul "Pledoarie pentru un stil de viață altfel!” a fost prezentat de Loredana Havrincea, Președintele Organizației Municipale de Femei a Partidului Mișcarea Populară. Activitatea fizică în rândul copiilor și al adulților a scăzut, mai ales în zonele urbane sărace, datorită sedentarismului la care dispune viața modernă. Puțini copii și adulți merg la grădiniță, școală sau serviciu pe jos sau cu bicicleta. Copii petrec timp îndelungat în fața televizorului și a calculatorului. A scăzut timpul alocat exercițiilor fizice sau activităților care presupun mișcare.

Titlul proiectului "Pledoarie pentru un stil de viață altfel” exprimă dorința de reimplementare a elementelor necesare pentru o viață sănătoasă. Proiectul se desfășoară între 11 noiembrie 2013 și 1 decembrie 2014. Organizația Municipală de Femei are ca parteneri pe: OFJ PMP Satu Mare, președinte Simona Dărăban, OTM PMP Satu Mare, președinte Bianca Racz, instructor zumba fitness, Bianca Zob de la CTC Dance Club Satu Mare și un nutriționist. Prin acest proiect se urmărește încurajarea mișcării măcar 30 de minute pe zi, creșterea consumului zilnic de apă potabilă în detrimentul băuturilor carbogazoase, consumul zilnic de 5 fructe și legume în meniul zilnic, consumul zilnic al micului dejun.

Printre obiectivele proiectului sunt: creșterea cu 50% a timpului alocat activității fizice de către populație în timpul liber, creșterea cu 50% a consumului de apă potabilă în detrimentul băuturilor carbogazoase și 90% din populație să servească zilnic micul dejun.

Se așteaptă implicarea a cât mai multe persoane în activitățile proiectului, informarea cu privire la importanța activităților fizice și necesitatea unei alimentații sănătoase, excluderea băuturilor carbogazoase și editarea unei culegeri "Culegere de bucate sănătoase” cu rețete sănătoase. Proiectul vizează atât copiii cât și tinerii și adulții. Promovarea activității fizice se va face lunar, semestrial. În funcție de conținutul acestora, se preconizează program de gimnastică, zilnic 30 de minute, "Maratonul unui stil de viață sănătos”- atletism, cursuri pentru tineri și adulți, pentru a îndrăgi sportul, activități desfășurate în zăpadă, construcții din zăpadă etc. în cadrul programului "Bucuria zăpezii”, "Gimnastică aerobic” cu antrenori calificați, ieșiri în natură, excursii, drumeții.

Pentru promovarea alimentației sănătoase se va ține seminarul "Pledoarie pentru o alimentație sănătoasă”, cooking cu prietenii, participarea a 30 de adulți cu preparate culinare preferate cu condiția să fie preparate sănătoase. Expoziția va fi jurizată, rețetele câștigătoare vor fi valorificate în "Culegere de bucate sănătoase”, workshopuri pe teme de nutriție "Mă hrănesc corect”. Alte activități: "PMP bea doar apă”,formarea și consolidarea deprinderii de a consuma apă potabilă în detrimentul băuturilor carbogazoase "Apa – izvor de sănătate”. Obiectivul urmărit este ca după terminarea proiectului, deprinderile formate să se regăsească în viața de zi cu zi a comunității și să se perpetueze la generațiile viitoare.

În încheierea conferinței de presă, Viorica Jocsak a arătat că acest proiect a debutat deja luni 11 noiembrie cu o activitate în cadrul Organizației de Femei PMP în colaborare cu instructorul de Zumba Bianca Zob, în incinta CTS Dance Club, cu participarea membrelor PMP, doamnelor și domnișoarelor simpatizante. Scopul a fost promovarea mișcării și stilului de viață sănătos după o zi de muncă. La acest proiect sunt așteptați toți cetățenii care vor să facă o schimbare în activitățile lor zilnice, pentru a simți că trăim "altfel”.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 15, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.