Istoricul adevărat al Mănăstirii Bixad din Țara Oașului

Credinţa oşenilor a gravitat în jurul Mănăstirii din Bixad, atestată documentar în anul 1689. Ea a fost populată de călugări ortodocşi ce l-au avut în fruntea lor pe Isaia Grecul, venit în aceste părţi de la Muntele Athos (vezi Vasile Netea, Ţara Oaşului, ed. Cartea Românească, Bucureşţti 1940, p.5-7; Ioan Muşlea, Cercetări folclorice în Ţara Oaşului în Anuarul Arhivei de Folclor, Bucureşti 1929, p.119; Vasile Augustin, Episcopia Maramureşului organizarea administrativă, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2006, p.39-40).

bixad_1După semnarea actului condamnabil de trădare a ortodoxiei şi dezbinare a românilor facută  de mitropoplitul Atanasie Anghel al Ardealului în anul 1701, acest Isaia de la Bixad, după unii a fost cucerit şi el de promisiunile Romei şi a trecut la greco-catolicism încercând să-i convertească şi pe oşeni. N-a reuşit, ba mai mult văzând reacţia maselor de credincioşi din Oaş a fugit în Apus ( Vezi Arhim. Emanuil Rus, Manastirea din Bixad, Baia Mare 1992 p.5-10 ; Ion Muşlea, op cit, p 131-132 ), după alţii călugărul Isaia în jurul anului 1701 a fost ucis de către nobilii locali în urma unor conflicte ( Viaţa cultelor nr 1009 , 15 noi 2013 pag 14 )

După aceste evenimente în mănăstire au venit călugări greco–catolici din ordinul basilitan conform unei inscripţii ce datează din anul 1769 când s-a ridicat biserica mănăstirii probabil după suprimarea răscoalei religioase începută de ieromonahul ortodox Sofronie de la Cioara împotriva uniatismului ( Wikipedia ) . În anul 1948 Mănăstirea Bixad a fost închisă iar aşezământul monahal a devenit  orfelinat. Biserica  mănăstirii a fost însă îngrijită de către preoţii din comuna Bixad care făceau anual de Sfântă Mărie Mare pelerinaje la vestita mănăstire la care participau mii de credincioşi din Oaş, Someş, Codru şi Sătmar îmbracaţi în frumoase straie populare.

Începând cu anul 1981 călugării ortodocşi au repopulat mănastirea, au restaurant biserica, au repictat interiorul iar în fata iconostasului au asezat o copie a Icoanei făcătoare de minuni de la Bixad, atât de iubită de credincioşi.

După reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului s-a cerut oficial Sfântului Sinod să aprobe reînfiinţarea Mănăstirii de la Bixad ce funcţionează canonic începând cu data de 1 ianuarie 1991 cu statut de mănăstire de călugări. Până în prezent din punct de vedere gospodaresc s-au refacut zidurile ce împrejmuiesc incinta mănăstirii, s-a ridicat o stăreţie noua şi s-a înalţat un frumos altar de vară unde se săvârşesc slujbele din ziua hramului ( 29 iunie – Sf. Apostoli Petru şi Pavel), la prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, când oşenii se întorc acasă, şi la alte sărbatori mari.

Liniştea mănăstirii este tulburată din când în când de apariţia citaţiilor successive venite din partea instanţelor judecătoreşti prin care greco-catolicii revendică retrocedarea unor imobile din incinta mănăstirii sau chiar retrocedarea in integrum a mănăstirii din Bixad, care este mândria Oşenilor.

Luând  îm considerare faptul că mănăstirea este atestată documentar înainte de apariţia uniatismului , chiar dacă este greu de dovedit întrucât în privinţa patrimoniului bisericesc atunci nu exista coală funciară, întrucât documentele de proprietate au apărut în timpul Imperiului Austro Ungar în timpul împăratului Franz Ioseph I şi că actualmente în Ţara Oaşului credinicoşii ortodocşi sunt în număr de 43794  suflete  ( 73 %) în comparaţie cu 4244 greco catolici ( 7 % )  iar în localitatea Bixad trăiesc 2378 ortodocşi ( 95 %) şi 102 greco-catolici ( 4 % ) conform ultimului recensământ , şi că în comuna Bixad greco-catolicc au o catedrala construită după anul 1990, considerăm că Mănăstirea Bixad apartine de drept credincioşilor ortodocşi. Aceste procese şi conflicte între ortodocşi şi greco-catolici  tulbură mai mult pacea interconfesională şi liniştea socială.

Baia  Mare, 19 noiembrie 2013

Vicar Eparhial

Pr. Dr. Vasile Augustin

   

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 19, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.