DSP Satu Mare ne informează: 21 noiembrie este Ziua Naţională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, inclusiv riscurile la care se supun persoanele nefumătoare care se expun la fumul de ţigară al fumătorilor, aşa numitul “fumat pasiv”. 

Copiii de 10 ani, fumatori pasivi, au risc mare de atac de cord-22690Totodată dorim să încurajăm nefumătorii să-şi solicite dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea, de către fumători, a prevederilor legale în vigoare.

Sloganul „Eu am reuşit. Alege să nu fumezi!" invită fumătorii la regândirea stilului lor de viaţă, pentru menajarea sănătăţii, prevenirea bolilor, prelungirea vieţii, căutarea şi îmbrăţişarea unor valori adevărate în viaţă, cum ar fi familia, prietenia, activităţile artistice şi sportive, în loc de fumat. Nu în ultimul rând, şi din punct de vedere financiar este mult mai rentabilă renunțarea la fumat.

Cei care doriţi să vă lăsaţi de fumat, urmaţi cu consecvenţă câțiva paşi simpli:

1. Stabileşte ziua când te laşi

2. Aruncă tot ce ţine de fumat

3. Fii hotărât şi caută-ţi motivaţie. De exemplu, o faci pentru sănătatea proprie şi a familiei

4. Când îţi vine să fumezi, încearcă altceva: mănâncă fructe, bea apă, fă sport, caută compania prietenilor nefumători, găseşte-ţi o preocupare, o distracţie, un hobby)

5. Nu renunţa niciodată să lupţi. A greşi este omenește. Dacă ai căzut, trebuie să te ridici iarăşi în picioare şi să perseverezi: până la urmă vei reuşi.

Mesajul către copii şi tineri: este mult mai uşor să gândeşti dinainte şi să nu te apuci de fumat, decât să cauţi apoi metode de a scăpa.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 20, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.