O carte despre primul voievod muntean român și ortodox la începuturile Țării Românești

Doi autori, rezidenți la Paris, Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan, semnează cartea ”Ioan Basarab, un domn la începuturile Țării Românești”, carte apărută la Editura Cartier din Chișinău în acest an. Volumul care cuprinde 242 de pagini este un răspuns la o mai veche carte, apărută cu șase ani în urmă, în care Neagu Djuvara vorbea despre un voievod de origine cumană la începuturile Țării Românești. Noua carte vrea să restabilească adevărul istoric.

carte_0

Primii domni români nu au fost de origine cumană. Autorii fac apel la documentele istorice pentru a-și demonstra teoria. Fiecare autor a scris o jumătate din carte. În șase capitole, Matei Cazacu vorbește despre "Negru Voievod și <<Fețele palide>>”, prin care critică și combate teza lui Djuvara. Dan Ioan Mureșan în partea întitulată "<<Per Bazarab olacum et filios eius>>. Papi, țari, regi despre originea și confesiunea Basarabilor”, trage concluzia că: ”Primul voievod al Țării Românești a fost valah și ortodox”. Printre argumentele folosite regăsim Cronica pictată de la Viena, care îl numește pe voievodul muntean ,"român și schismatic perfid”. Nu putem trage concluzia că dacă numele boierilor munteni sunt turanice, sau cumane, atunci și purtătorii acestor nume sunt de origine turanică. Nici teoria că neamul cumanilor și Voievodul Negru Vodă ar fi avut culoarea închisă a pielii nu o putem admite.

Un cumanolog celebru, francezul J. Marquarto, ar fi demonstrat încă în 1914, că poporul cumanilor ar fi fost blond și alb la față. Și din punct de vedere al credinței situația este alta decât a prezentat-o în cartea sa Neagu Djuvara. Voievodul Nicolae Alexandru era ortodox și probabil că și tatăl acestuia era ortodox, din moment ce mitropolitul de Vicina îi recomanda “să păstreze nealterată credința părintelui său”.

Cartea merită citită, pentru a ne clarifica unele probleme fundamentale privind începuturile statului feudal Țara Românească, în lumina adevărului istoric.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 21, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.