Corina Petrescu și-a lansat cartea „Trei lacrimi. Povara amintirilor ce vor veni”

Sala "Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a găzduit joi, 21 noiembrie lansarea celui de al treilea volum de poeme al Corinei Petrescu, alias Cornelia Bălan Pop, "Trei lacrimi. Povara amintirilor ce vor veni”, apărut la Editura Citadela din Satu Mare. La lansare a participat Robert László în dublă calitate de poet și consilier al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef.  De asemenea a fost prezent Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, omul de cultură Voicu D. Rusu și editorul cărții, poetul Aurel Pop.

IMG_1524

Prin acest nou volum, Corina Petrescu dovedește încă o dată că stăpânește bine slova scrisă, a subliniat în cuvântul său Robert László. Sensibilitatea poetei în această carte este o adevărată coloană vertebrală. Ea folosește metafore sugestive, cu rime frumoase care se apropie de poezia clasică. Multe poezii trădează singurătatea. Ea face apel la reperele existențiale. Poezia uneori este retorică, adesea vorbește cu sine însăși și își subliniază trăirile într-o lume al ei. Incontestabil, Corina Petrescu este o voce autentică a liricii sătmărene.

Voicu D.Rusu a mărturisit că pentru el este o bucurie și o încântare noua întâlnire cu poeta Corina Petrescu. "Cartea pe care o lansează nu este o surpriză pentru el, ci o confirmare a valorii poetei în plină ascensiune. A vorbi despre acest volum este o adevărată onoare, poeziile sale sunt pe gustul meu, deoarece versurile te cuceresc cu o mare putere. Cuvintele nu sunt forțate, ea relatează original trăirile și acestea sunt profund umane", a spus Voicu D. Rusu. 

Volumul are trei mottouri, unul de Lucian Blaga și două de Corina Petrescu și o singură ilustrație intitulată Memento mori, care face referire la marea trecere care ne așteaptă pe toți. Părinții sunt prima povară a timpurilor care vor veni. Sentimentele au profunzime faptul care copleșește cititorul. În poeziile din volum, dragostea și rigoarea eticii sunt evidente, mai ales în poezia scrisă către copii ei. Poeziile de dragoste sunt marcate de o nostalgie tristă, dar de o mare delicatețe. Stilistic, poezia Corinei Petrescu se apropie de poezia lui Nichita Stănescu și a lui Eugen Barbu. În încheierea cuvântului său Voicu D.Rusu a făcut ca întotdeauna, un imbold la lectură.

Poetul Ion Bala a constatat că prin acest nou volum de poezie, autoarea a făcut un pas deosebit în literatură. A remarcat apoi faptul că autoarea s-a născut într-o familie în care s-a scris poezie. Corina este cea care a revitalizat cenaclul "Afirmarea” din Satu Mare. În creația sa putem distinge trei etape care corespund celor trei cărți scrise. Piatra de temelie a pus-o cu cea de-a doua carte întitulată "Creion”, Editura Citadela, 2009. În al treilea volum deja are curajul să scrie poezii pline de mesaj, fapt urmărit cu multă perseverență. Ea definește viața ca o colivie iar scurgerea timpului o evocă melancolic.

Felician Pop a remarcat că pe alocuri poeziile sunt de factură postmodernistă și a detectat chiar unele influențe din lirica franceză. Autoarea „suferă” de prea multă sensibilitate. Poeta spune vai celor care nu reușesc să treacă dincolo  "de dincolo”.  Se obsearvă că în viața de fiecare zi face poezie. Felician Pop a mărturisit că a citit cartea de mai multe ori pentru a putea rezona cu ea. Poeta este un om din natură, și de asta  ne putem da ușor seama citind poeziile ei.

Directorul Editurii Citadela, Aurel Pop a mulțumit autoarei că a avut încredere în editura pe care o conduce încredințându-i manuscrisul. Ea scrie o poezie foarte frumoasă, de o cromatică foarte largă. Majoritatea poemelor sale sunt existențialiste, dar de certă valoare fapt pentru care a felicitat-o pe autoare și i-a urat mult succes în viitor.

A mai luat cuvântul profesorul Teodor Curpaș, care a relevat faptul că poeta transmite prin poemele sale sentimente puternice legat de părinți și copii care sunt sentimente profund umane. Apreciază faptul că sunt sătmăreni care au curajul să vorbească de Adrian Păunescu, ceea ce poeta o și face. Prin poeziile sale "aduce primăvara în sufletele noastre”.

Ultima care a luat cuvântul a fost însăși autoarea. Ea a mulțumit tuturor că au venit în număr mare la lansarea volumului ei. A mulțumit în special editorului dar și tuturor acelora care i-au dat sfaturi bune. A mulțumit Bibliotecii Județene pentru că a binevoit să găzduiască acestă acțiune.

Momentele muzicale au fost furnizate de George Negrea și Abel Varga, care au interpretat frumoase cântece din repertoriul lor. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 22, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.