Simpozion pe tema Sfântului Iov de Uglea, primul sfânt contemporan canonizat

Protopopiatul Ortodox Satu Mare, Gazeta de Maramureș și Editura Areopag au organizat joi, 21 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor un simpozion despre primul sfânt contemporan canonizat, originar din Maramureș, Sfântul Iov de Uglea și noii mărturisitori. A avut loc și o proiecție de filme pe această temă. Au vorbit protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, sociologul Ciprian Voiciliă, editorul Danion Vasile și alți invitați.

IMG_1526

Ca mirean, Sfântul Iov de Uglea a purtat numele de Ioan Codrea. S-a născut în 18 mai 1902, în satul Iza, raionul Hust în Ucraina, dintr-o familie de ortodocși. Tatăl său, Gheorghe era român, iar mama sa, Ana era ruteancă. Ei au avut în total 8 copii, 5 frați și 3 surori. Întrucât pe vremea nașterii sale, Zacarpatia era în Imperiul Austro-Ungar, ortodocșii au fost prigoniți. Tânărul Ioan Codrea și fratele său Vasile au devenit monahi, primul cu numele de Iov, al doilea de Pantelimon. După terminarea armatei a încercat să intre în Mănăstirea Sf. Pantelimon de la Muntele Athos fără succes însă. A ajuns în sfârșit la Mănăstirea Sf.Nicolae din satul Iza. Pe un teren obținut prin schimb cu terenul personal, construiește un schit pe munte, fără drumuri practicabile. Schitul avea o mică capelă cu hramul Sf. Treime. Aici, primul stareț a fost Sf. Alexie Carpatinul, cel care l-a tuns în monahie și pe Ioan Codrea.

Când în 1939 teritoriul a fost ocupat de Ungaria horthystă, monahul Iov a fost nevoit să fugă în Rusia. Învinuit de spionaj a fost condamnat la 5 ani de lagăr unde a îndurat multe chinuri. În 1945 s-a întors pe meleagurile natale, fiind hirotonit ierodiacon, în 1946 ieromonah. În 19947 ajunge egumenul schitului. A atras mulți oameni prin minunile pe care le-a săvârșit. În 1951 a devenit administratorul mănăstirilor din Zacarpatia. El este autorul unei scrisori împreună cu alții, către patriarh prin care a cerut demiterea episcopului de Muncaci care era aservit puterii comuniste. Demiterea nu s-a întâmplat, semnatarii scrisorii au suferit  răzbunarea episcopului. Iov este înlăturat din postul de stareț al schitului iar mănăstirea a fost transformată în școală agricolă.  Iov se retrage la Mănăstirea Sf.Nicolae pentru o vreme, apoi la Mănăstirea Schimbarea la Față. În cele din urmă și această mănăstire a fost închisă în 1960.

1424534_630271897029505_700925203_nIov a început să slujească în satul Uglea ca preot paroh. De aici s-a mutat în satul Monastâreț, iar din 1962, până la trecerea la Domnul, a slujit la biserica Sf.Dumitru Izvorâtorul de Mir din satul Malaia Ugolka. Aici îl căutau credincioșii din toată Ucraina și Rusia pentru a-și rezolva diferite probleme duhovnicești. A trecut la Domnul în 1983, la vârsta de 80 de ani.

La 22 octombrie 2007, trupul lui a fost deshumat. A fost găsit întreg și binemirositor. La 18 septembrie 2008 a fost canonizat, slujba fiind prezidată de Preafericitul Vladimir al Kievului și al întregii Ucraine. Au participat și o delegație din România, în frunte cu P.F. Justin Sigheteanul episcopul vicar al Maramureșului și Sătmarului. Racla cu moaștele sfinte au fost depuse la biserica din Uglea Mică, la doar 60 de km de Sighetul Marmației, unde vin credincioșii să se închine.

Pentru a fi mai bine cunoscut s-a editat cartea "Sfântul Iov din Uglea, ocrotitor al Maramureșului”, Editura Areopag, 2013, carte care s-a distribuit gratuit la cele patru simpozioane care au avut loc între 17-21 noiembrie.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 22, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.