Ponta, despre efectele unei respingeri a bugetului de către Băsescu: Pensii neindexate şi nemajorări de salarii

Un eventual gest al preşedintelui Băsescu de a respinge şi întârzia promulgarea bugetului pe 2014 va impune ca pensiile să nu mai fie indexate, va bloca majorări de salarii şi va opri începerea unor noi investiţii, existând şi un risc major ca acordul cu FMI să fie afectat, afirmă premierul Ponta.

pontaJoi, premierul Victor Ponta afirma că nu are ce să discute cu preşedintele Traian Băsescu pe tema bugetului pentru anul viitor, deoarece şeful statului este extrem de incoerent şi nu prea ştie ce vrea, adăugând că preşedintele a îmbătrînit şi "s-a băbit".

Vineri, într-o conferinţă de presă, Ponta a arătat că, în lipsa bugetului, nu vor fi majorate salariile profesorilor debutanţi, nu vor fi acordate burse pentru medici rezidenţi, nu va fi majorat salariul minim brut pe economie şi nici venitul minim garantat, nu vor fi onorate titlurile executorii pentru salarii restante câştigate în instanţă de către bugetari, în special de profesori, nu va creşte gradul de cofinanţare a proiectelor europene, nu vor fi începute noi obiective de investiţii, precum autostrada Comarnic-Braşov.

"Nu putem accesa în lipsa bugetului acel top-up de 10% la fondurile europene, scăderea cofinanţării româneşti de la 15% la 5%, ceea ce înseamnă o pierdere de 1,7 miliarde lei. Funcţionarea instituţiilor statului în lipsa bugetului se va face pe acea regulă de 1 la 12 din bugetul pe 2013, implicit un deficit mai mare", a spus Ponta.

Premierul a explicat totodată că acciza de 7 euro cenţi la benzină nu este introdusă prin proiectul de buget, ci printr-o ordonanţă de urgenţă specială, care nu va fi modificată pentru a exista resurse financiare necesare statului, şi a afirmat că speră ca anunţul preşedintelui de a bloca bugetul să fie doar unul politic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că va trimite înapoi bugetul de stat pe 2014, dacă se păstrează creşterea accizei la benzină cu 7 cenţi şi se menţine creşterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

El a arătat că această creştere merge la regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor, la modernizarea satului românesc, unde cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane şi la infrastructură de nivel judeţean, unde alocările cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane.

"Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miiarde, pentru administraţiile locale, în condiţiile în care toate aceste programe sunt finanţate şi cu bani europeni", a mai declarat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că mai sunt necheltuiţi vreo 3 miliarde de euro, pentru aceste programe, de la dezvoltare rurală şi de la 1 ianuarie, intrăm pe exerciţiul bugetar nou al Uniunii Europene, astfel că, celor 3 miliarde li se adaugă alte 7 miliarde alocate pentru astfel de programe.

"În loc să utilizăm banii europeni, dăm banii direct şi sunt banii de la creşterea de la benzină. Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 cenţi a accizei la benzină şi vor menţine aceşti bani care pot fi uşor substituiţi cu bani europeni, le trimit bugetul înapoi, pentru că sunt bani furaţi din banii tuturor, pentru ca să asigure bani de campanie, cu licitaţii, cu atribuiri directe", a mai spus Băsescu.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 22, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.