Poezii de Lia Gabriela Koka și proză de Alexandru Durla, la Cenaclul literar „Afirmarea”

Cu ocazia ultimei întâlniri din acest an a membrilor Cenaclului literar "Afirmarea", care a avut loc sâmbătă 23 noiembrie la Muzeul de Artă, a citit poezie prof. Lia-Gabriela Koka și proză Alexandru Durla.

DSCN0766

În introducerea ședinței cenaclului, Cornel Burcea a recitat din creațiile a doi mari poeți ruși, Serghei Esenin și Alexandru Sergheevici Pușkin, poeziile "Mama” respectiv "Șalul negru". Ca de fiecare dată Angela Munteanu a fost aceea care a intonat cântecul 'Veniți români din lumea largă”, devenit imnul cenaclului. Tot ea, în mai multe reprize, a interpretat cântece proprii.

DSCN0773

Prof. Lia-Gabriela Koka este născută în Satu Mare. A urmat cursurile Colegiului Național "Doamna Stanca” și ale Facultății de Litere și Teologie din Baia Mare. Este profesoară la Școala gimnazială "Vasile Lucaciu” din Satu Mare. A scris poezii încă din gimnaziu, fiind distinsă cu premii la concursurile școlare. A colaborat la revista școlară "Gutinul” din Baia Mare, unde și-a început cariera didactică și la revista "Helvetica”. A publicat în mai multe rânduri poezii în revista "Citadela”. În cadrul cenaclului a citit un grupaj de poezii: "Amintire", "Amurg", "Gânduri-rânduri", "Iar ploaia", "Un vis", "Noaptea", "Trist și cuprinzător", "Altă primăvară" și "Ploaie de vară". Poeziile au fost receptate pozitiv de criticii cenaclului. Poetul și editorul George Terziu a remarcat unitatea grupajului de poezii, care exprimă o unitate de trăiri, de singurătate, o lume complexă și bogată. Poeziile citite trădează o poezie "a absenței”, "cineva care nu vine, ceva care trebuie să vină”. George Terziu a considerat că este o poezie diafană, puternică, în care lucrurile se întâmplă frumos, elegant, într-un cuvânt o poezie feminină, o poezie matură de poet gata format. Poetul Ion Bala a remarcat romantismul emanat de creația poetei, poezie care atinge coarde sensibile. Pe alocuri poezile te duc cu gândul la Bacovia, Macedonski sau chiar Minulescu. Ion Bala a considerat că volumul pe care poeta intenționează să-l scoată în viitorul apropiat este binevenit.

DSCN0779

Scriitorul Vasile Bărbuș Crățu a apreciat poeziile citite și a răspuns prin citirea câtorva catrene, inspirate de poezia Gabrielei Koka: "Te-a vizitat un înger/ cu aripile de nori/Uitarea nu te îmbrace/ci să-ți deie…flori" sau "Ce drum de stele șoptea ploaia/în versurile-ți viu soroc/Arhangheli-ți păzesc harul/cu sabia furie…foc/.

În partea a doua a ședinței cenaclului, Alexandru Durla a citit proză. El este elev la Colegiul Național "Mihai Eminescu” din Satu Mare, în  clasa a XI-a. Titlurile materialelor citite au fost: "Turnul” și "Camera Ceasornicelor”. Referitor la proza citită a luat cuvântul Geanina Bereș, care a apreciat dinamismul prozei lui Alexandru și pe alocuri cu un anumit umor. Ion Bala a văzut în materialul citit o proză lirică în care totul pare un vis, productiv în final pentru literatură. Cel de-al doilea aspect scos în evidență a fost caracterul enigmatic pregnant al textelor. Elementul comun al textelor, remarcate de George Terziu, este "Ce s-ar întâmpla dacă?…". Textul ne introduce într-un univers gotic, scriitorul fiind stăpân pe lumea lui imaginară și neorealistă. Farmecul stă în faptul că autorul face ce vrea în proza lui. Luând cuvântul în final, autorii au mulțumit pentru observațiile și recomandările făcute la adresa producțiilor lor literare, promițând că vor ține cont de ele. 

DSCN0772

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 23, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.