Acţiune de verificare a staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz în judeţul Satu Mare

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Satu Mare au efectuat o acţiune de verificare în trafic a modului în care şoferii utilizează staţiile mobile de emisie-recepţie în aşa-numita „bandă civică”, banda de 27 de MHz.

image001În judeţul Satu Mare, controlul a avut loc pe DN19A, comuna Dorolţ, unde reprezentanţii celor două instituţii au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 17 autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că cinci dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale. Abaterile au fost sancţionate cu avertisment.

Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă eliberată  de ANCOM, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Această bandă este destinată comunicaţiilor între puncte apropiate şi este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, însă este interzisă utilizarea în frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz. Puterea de emisie a echipamentelor care funcţionează în această bandă trebuie să fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiată, astfel încât să se elimine riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile în spectrul radio. De asemenea, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.

“Cu toate că folosirea benzii civice nu necesită o licenţă, şoferii trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată şi că această utilizare este reglementată de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta şi utilizarea normală a benzii libere. Deocamdată, acţiunile de control ale Autorităţii au scop preventiv, urmărind informarea şi readucerea în legalitate a celor care utilizează incorect acest tip de echipamente, dar dacă vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevăzute de lege” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Simultan cu acţiunea din judeţul Satu Mare, ANCOM şi agenţii Poliţiei Rutiere au mai desfăşurat verificări şi în judeţele Cluj, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea, unde au oprit şi au controlat în total 138 de autovehicule echipate cu astfel de staţii, aplicând 15 avertismente.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.

ANCOM a creat pe site-ul său o pagină dedicată acestui subiect, unde cei interesaţi pot afla toate informaţiile cu privire la utilizarea benzii de 27 MHz şi a staţiilor de emisie – recepţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 25, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.