Organizația Municipală de Femei a PMP Satu Mare a organizat o șezătoare tradițională de Sfântul Andrei

Miercuri, 27 noiembrie de la orele 17.00 la un local de pe strada Ambudului a avut loc o manifestare cultural-educativă prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei, sub forma unei șezători, în organizarea conducerii Partidului Mișcarea Populară filiala Satu Mare. Manifestarea a avut ca scop transmiterea către generațiile tinere a obiceiurilor și tradițiilor folclorice din moștenirea noastră tradițională.

În organizarea acestui frumos eveniment s-au implicat dr. Laura Bota, președinta Organizației Județene a PMP Satu Mare, Loredana Havrincea, președinta Organizației Municipale de Femei a PMP Satu Mare, alături de membrele Năstaca Pișcoran, Simona Băințan, Angelica Bursan, Lavinia Ghețea și Alina Mare. De asemenea au participat alături de membrii birourilor de conducere numeroși simpatizanți ai formațiunii politice și tineri. În cadrul șezătorii s-a vorbit despre obiceiuri și tradiții de Sf. Andrei.

La buna desfășurare a evenimentului și-au adus contribuția talentații membri ai Ansambului Folcloric de la Palatul Copiilor sub îndrumarea profesorului Nicolae Miclăuș.

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat de ortodocși ocrotitorul României, fiind cel care a adus și promovat creștinismul în zona țării noastre. În calendarul creștin ortodox este pomenit la data de 30 noiembrie, iar sărbătoarea sa a înlocuit o divinitate precreștină, personificarea lupului, această zi fiind cunoscută și sub numele de Ziua Lupului.

În noaptea de Sfântul Andrei animalele, în special lupii capătă puteri neobișnuite. Se crede că ritualurile de dragoste au sorți de izbândă, iar strigoii, vârcolacii, sufletele rătăcite umblă libere prin lume. Ca să nu îți dea târcoale lupii se credea că e bine să nu îți piepteni părul în ziua aceasta de asemenea, să nu torci, să nu faci curat, să duci afară gunoiul afară și să nu dai bani împrumut.

Se crede că locuințele sunt păzite de strigoi dacă oalele și cănile sunt întoarse cu gura în jos, iar cenușa caldă e scoasă din sobă, ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură. Oamenii se ung cu usturoi și mănâncă usturoi sau se ung numai pe frunte, piept, spate, încheieturi. Se ung ușile și ferestrele, se atârnă șiruri de usturoi, se lasă candela aprinsă.

Se crede că în acea zi fetele nemăritate își pot vedea ursitul. De exemplu, în fața sobei, fata întoarce un vas nou de lut, pe fundul căruia se lasă să ardă trei cărbuni. Rostind o incantație, ea rotește ușor vasul și atrage atenția celui iubit. Sau, într-un vas cu apă începută se aruncă un inel sfințit de preot. În mijlocul verichetei va vedea chipul ursitei. Sau, mai exista obiceiul ca o fată dezbrăcată să se așeze între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecaRE mână. Oglinda din spate îi arată imagini din viitor, inclusiv imaginea viitorului soț. În alte părți fetele de măritat fac o turtă subțire ca o plăcintă din făină de grâu foarte sărată. O mânâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că îi aduce apă se crede că este viitorul soț.

Ca mijloc de protecție față de strigoi se mai folosesc firmituri de pâine împrăștiate în curte pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfințit și apă aghiasmă. Oamenii aduc în casă crenguțe de vișin le pun în apă. Daxă înfloresc până la Crăciun va fi un an bogat.

Până la Crăciun, femeile nu mai țes și nu mai torc ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului. Condițiile meteorologice din noaptea de Sfântul Andrei pot prevesti cum va fi vremea iarna. Nu va fi grea dacă afară este senin și cald. Un cer înnorat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semne că iarna va fi cu troiene mari.

DSCN0802

DSCN0805

DSCN0809

DSCN0806

DSCN0810

DSCN0813

DSCN0821

DSCN0827

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.