Simpozion dedicat împlinirii a 95 de ani de la Unirea de la 1 Decembrie 1918

Miercuri, 27 noiembrie, în organizarea Primăriei Satu Mare. În sala Filarmonicii "Dinu Lipatti” s-a desfășurat un simpozion cu tema "1 Decembrie 1918. Sfârșit și început de epocă”. La această manifestare a participat prefectul Dr. Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, viceprImarul dr. Radu Roca, profesorul universitar dr. Nicolae Bocșan, directori de instituții, reprezentanți ai partidelor politice, alőturi de un numeros public.

simpozion1Lucrările au debutat cu intonarea Imnului de Stat a României. În deschidere a vorbit dr. Radu Roca. El a arătat necesitatea de a fi patrioți, calitate care nu este o rușine pentru nimeni. În cuvântul său, Dorel Coica a arătat că acest simpozion este un omagiu adus înaintașilor care au făurit Marea Unire, Unire la care și sărmărenii și-au adus contribuția. Prefectul Eugeniu Avram, a felicitat Primăria pentru că a organizat acest simpozion. Tot el i-a invitat pe sătmăreni să participe la manifestările organizate de Ziua Națională a României.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor s-a referit la simpozion ca la o mare manifestare omagială dedicată Zilei de 1 Decembrie, care este o mare realizare a poporului român, realizare obținută prin sângele vărsat de ostașii români în Marele Război. Domnia sa a adresat tuturor sătmărenilor multă sănătate, împliniri și un călduros "La Mulți Ani!", urare transmisă și din partea președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef care nu a putut fi prezent.

Dr. Nicolae Bocșan a vorbit despre "Ideologia actelor fundamentale ale Unirii din 1918”. El a subliniat că fundamentarea juridică a Unirii este bazată pe principiul dreptului națiunilor la autodeterminare. Unirea a fost o necesitate pentru națiunea română. Actul de la 1 Decembrie 1918 a rectificat o mare eroare a istorie, a spus profesorul universitar Nicolae Bocșan. Profesorului. dr. Nicolae Bocșan i-a fost înmânată din partea Primăriei Satu Mare,a primarului  Dorel Coica, o diplomă de onoare. Dr. Viorel Ciubotă de la Muzeul Județean Satu Mare a prezentat lucrarea "Sătmărenii la 1919”. În încheierea manifestărilor, "Park Folk Grup” de la Centrul Cultural "G. M. Zamfirescu” a prezentat un program artistic.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 28, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.