La CN „Mihai Eminescu” a avut loc lansarea cărții „Omul, Profesorul și Matematicianul Alexandru Pop”

Vineri, 29 noiembrie, la Colegiul Național "Mihai Emnescu” a avut loc lansarea cărții "Omul, Profesorul și Matematicianul Alexandru Pop”, apărută la Editura Citadela, Satu Mare, 2013. Autorul volumului este dr. Ovidiu T. Pop, profesor al Colegiului Național "Mihai Eminescu”. Alături de autor au participat dr. Viorel Câmpean, drd. Aurel Pop, editorul cărții, prof. Gheorghe Cosma, fostul director al Colegiului Național "Mihai Eminescu” și prof. Carmen Bratosin de la același colegiu.

DSCN0855Dr. Viorel Câmpean a subliniat de la început foarte buna colaborare cu autorul dr. Ovidiu Pop, care a scos la lumină personalitatea unui mare eminescian, profesorul Alexandru Pop. Cartea a fost scrisă de eminescieni pentru eminescieni, pentru sătmăreni, pentru maramureșeni de unde provine familia profesorului Alexandru Pop, dar și pentru clujeni unde a trăit o bună parte a vieții lui. Profesorul Alexandru Pop a activat într-o epocă pe care mulți au denigrat-o, dar nimeni nu poate constesta realizările perioadei interbelice în care se înscrie și activitatea profesorului Alexandru Pop la liceul Mihai Eminescu din Satu Mare. Este meritul dr. Ovidiu Pop că readuce în atenția generațiilor de astăzi activitatea profesorului Alexandru Pop.

Dr. Viorel Câmpian și-a manifestat bucuria de a fi alături de profesorul dr. Ovidiu Pop, la lansarea cărții, pentru care școala este a doua familie. Domnia sa este așteptat cu alte cărți de acest fel. Dr. Viorel Câmpean i-a înmânat dr. Ovidiu Pop o diplomă de onoare din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, pentru modul exemplar în care activează pentru consolidarea prestigiului unității școlare în care funcționează.

DSCN0860

Un alt vorbitor a fost drd. Aurel Pop, editorul cărții, care a vorbit despre proiectele Editurii Citadela de a aduce în actualitate alte personalități ale Colegiului "Mihai Eminescu”. Proiectul început cu Vasile Suciu și Francisc Groza va fi continuat și cu alte personalități eminesciene de prestigiu. Se are în vedere editarea caietelor care să-i prezinte pe Petru Bran, Gabriel Georgescu, Liviu Borlan, Vasile Lohan și alții. Aurel Pop a mulțumit autorului pentru faptul că i-a încredințat manuscrisul cărții.

DSCN0852

Prof. Carmen Bratosin, fostă elevă a liceului cu 23 de ani în urmă, i-a mulțumit autorului că i-a dat ocazia să-l cunoască pe omul Alexandru Pop. Ea a mărturisit că s-a numărat printre primii cititori ai acestei cărți, ea realizând corectura cărții. Prof. Carmen Bratosin a interpretat un frumos cântec pe care l-a compus personal și colindul "Moș Crăciun”.

Directorul Colegiului Național "Mihai Eminescu", prof. Ioan Pop a mulțumit autorului pentru efortul pe care acesta îl depune pentru a face cunoscute  personalitățile eminesciene. El dovedește prin aceasta că ține mult la tradiția liceului.

DSCN0854

Luând cuvântul Gheorghe Cosma, fostul director al liceului, a amintit că înainte de 1990 editarea unei monografii a liceului era imposibilă. După 1990 lucrurile s-au schimbat radical în bine. Lucrările au putut fi publicate. Domnia sa a împărtășit amintiri frumoase legate de profesorul de matematică Alexandru Pop, care a fost prezent în 1969 la festivitățile de sărbătorire a semicentenarului liceului. Atunci profesorul Alexandru Pop a donat multe cărți bibliotecii liceului și două scrisori care în ziua de azi nu se mai păstrează. Profesorul Gheorghe Cosma a vorbit despre un alt eminescian, dr. Ion Barbul al cărui bust a fost dezvelit foarte recent în fața Spitalului Județean și a împărtășit aspecte inedite din viața și activitatea medicului Ioan Barbul.

Luând cuvântul în finalul întâlnirii, dr. Ovidiu T. Pop a prezentat în original revista "Micul matematician” care a apărut în perioada interbelică, în 1936, revistă menționată în toate cărțile despre istoria matematicii românești. Autorul a povestit cum s-a născut cartea sa despre profesorul Alexandru Pop. Pentru a strânge material necesar redactării lucrării, a luat legătura cu familia profesorului, cu nepoata profesorului, doamna Aghata Victoria Mugescu-Pop, actualmente cetățean canadian, care în momentul de față se află în Elveția. Pe baza materialelor de arhivă și-a dat seama că la Liceul "Mihai Eminescu” în perioada interbelică au funcționat numai profesori de elită, care au devenit mari oameni de cultură. Un ajutor prețios a primit din partea dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naționale Satu Mare și din partea dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Dr. Ovidiu T. Pop a mulțumit familiei Savinescu, o familie de eminescieni, pentru sprijinul material dat pentru editarea volumului, și nu în ultimul rând familiei pentru înțelegere și susținere.                                                            

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 29, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.