DSP Satu Mare a început campania de vaccinare școlară cu vaccin polio injectabil

În perioada 2-13 decembrie se desfășoară campania de vaccinare polio a elevilor de clasa pregătitoare (6 ani) și a celor de clasa a 2-a (8 ani). Vaccinul este injectabil, se administrează sub formă de injecții intramusculare, în regiunea deltoidiană. Vaccinul nu poate determina îmbolnăvirea copilului, deoarece conține virus omorât.

vaccinCopiii au mai primit de patru ori vaccin polio în primul an de viață, pentru a menține și a consolida efectul protectiv al vaccinului, este nevoie de această  administrare la vârsta școlară.

Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infecțioasă și foarte contagioasă, produsă de virusul polio. Virusul se răspândește atât pe cale digestivă, cât și indirect, prin vehicularea la distanță a virusurilor prin praf, apă și alimente expuse la accesul liber al vectorilor (de exemplu muște). După o săptămână de latență, apar simptome asemănătoare gripei, apoi, după o scurtă remisiune, urmează boala majoră. În această etapă se constată stare generală alterată, febră înaltă, dureri de cap, vărsături, redoarea (rigiditatea) cefei, tremurături  (mai ales unilaterale), iar în final apar dureri musculare și paralizii prin leziunea gravă a neuronilor motori din măduva spinării. Paralizia, în cele mai multe cazuri, este definitivă.

Deoarece nu există  tratament antiviral vindecător, practic singura posibilitate de protecție eficientă este constituită de imunizarea prin administrare de vaccin polio.

DSP Satu Mare roagă părinții și cadrele didactice să acorde tot ajutorul pentru campania de vaccinare, pentru a oferi protecție copiilor.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 2, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.