A apărut numărul 7-10 al revistei „Citadela”, o revistă de prestigiu în frontul literar sătmărean

Avem bucuria să semnalăm apariția numărului 7-10 (iulie-octombrie), a revistei "Citadela", revista Asociației Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare. Ca și numerele precendente, "Citadela" publică eseuri, poezie, critică literară și proză de un înalt profesionalism, ceea ce face cinste autorilor dar și redacției și redactorului șef, drd. Aurel Pop.

DSC_0197Încă de pe copertă ne reține atenția articolul lui Felician Pop: ”Inimă de acordeon”, care descrie pe scurt viața tragică dar și romanțată a sexagenarului Vasile Lazea, un virtuoz al acordeonului, cu o legătură adevărat bizară cu instrumentul său. Dr. Viorel Câmpean realizează o  frumoasă evocare a cărturarului sătmărean Vasile Vartolomei, cu ocazia centenarului nașterii, al cărui operă de căpătâi este "Mărturii culturale bihorene”, prin care ne-a făcut invitația să "ne așezăm la masa bogată a trecutului nostru din acel colț de țară și să ne bucurăm  sufletul”, cum s-a exprimat Emil Hațieganu despre cartea lui. Tot Vasile Vartolomei a realizat volumul “Veche cultură românească în Țara Bihariei”, cu importante referiri și la cărturari sătmăreni.

Marta Cordea continuă să publice șirul cărturarilor sătmăreni care au avut preocupări în domeniul limbilor clasice. Este vorba despre dr. Barna Ignácz, Szénási Sándor, dr. Augustin Lauran, Traian Fărcaș și dr. Csengeri János Ferencz. Cel din urmă, un erudit filolog, ajuns profesor universitar, membru al numeroase societăți literare și al Academiei Maghiare de Științe.

Rețin apoi atenția două eseuri semnate de poetul Ioan Nistor: ”Mircea Cărtărescu între diaristică și ficțiune” și “Consemnări în umbra cetății provincialismul țăfnos”.

La rubrica Critică literară, prof dr. Adrian Botez face o amplă prezentare a cărții lui Theodor Codreanu: ”Basarabia eminesciană”, Editura Junimea, Iași, 2013, carte care merită citită datorită profundelor judecăți de valoare ce le cuprinde, legate de moștenirea traco-daco-romană și evoluția poporului român creștin bimilenar.

Recentul roman a lui Dan Marius Cosma: ”Dragostea ca un război de uzură” este subiectul articolului Nicoletei Câmpian. Ea încearcă să facă o analiză a celor 17 ani de căsnicie, a cuplului Petru și Geta Zamfir, care deși s-au căsătorit din dragoste, trăiesc de mulți ani separați din punct de vedere emoțional. Nicoleta Câmpian ajunge la concluzia că noul roman al autorului,reprezintă o cotitură în creația sa. El "abordează procedeul retrospectivei și al introspecției psihologice, renunță la infiltrarea senzaționalului, atât în cea ce privește tematica, cât și construcția personajelor”.

Pe marginea creațiilor Corinei Petrescu, volumul "Creion” și cel mai recent lansat, "Trei lacrimi – Povara amintirilor ce vor veni”, fac o serie de aprecieri pozitive Constantin Stancu și Lucian Gruia. Acesta din urmă ajunge la concluzia: ”Corina Petrescu scrie o poezie modernă, bazată pe așezarea sentimentalului în centrul mesajului liric. Nu aderă la postmodernismul care ia în răspăr idealurile umane, începând cu tradițiile și sfârșind cu religiile”. Daniel Marian ia în discuție poemele lui Aurel Pop și îl descrie drept simpatic, ce caută semnul divin ce duce la Intensitatea cuvintelor.

Plecarea în eternitate a poeților sătmăreni Ion Ghiur, Vasile Tarța și Iulia Olaru îi prilejuiește poetului Aurel Pop evocări emoționante. Ion Ghiur ar fi împlinit în acest an 75 de ani. El a lăsat o mulțime de cărți ce dovedesc cu prisosință, un real profesionalism, ”recompensat cu numeroase premii și cu primirea în breasla scriitoricească din România”. Vasile Tarța cu cele 35 de volume de poezie și două de proză s-a înscris în cultura sătmăreană ca unul dintre cei mai harnici reprezentanți, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1986. Mult prea repede s-a dus în eternitate Iulia Olaru, nu înainte de a încredința tiparului volumul "Canon”, realizat alături de soțul ei Francisc Edmund Balogh. “Prin Iulia Olaru, lirica feminină din aceste ținuturi sătmărene rămâne în centrul atenției iubitorilor de poezie”. Ion Roșianu se ocupă de cartea altui autor, Mircea Dinutz, cu care timpul nu a mai avut răbdare, iar Rodica Lăzărescu cu volumul “Confesiuni provocate”, ce cuprinde 22 de interviuri de marcă. Volumul în sine este o carte "de zile mari”. Victor Tecar în fragmentul “Visul ca ispită”, ne aduce aminte de vremurile când Securitatea și Miliția erau atotputernici și de lupta lor împotriva "dușmanului de clasă”.

Octavian Mihalcea ne atrage atenția asupra volumului bilingv româno-albanez „Clopotele Învierii” apărută la Priștina în 2012, iar Grigore Codrescu asupra unei lucrări lexicografice  "Scriitori băcăuani”, o lucrare care "se consultă nu se citește”.

Nu insistăm asupra articolelor semnate de Al.Florin Țene “Poezia religioasă-cupă cu înțelepciune”, Cecilia Moldovan “Armonii solare (cu-prinse) între două coperți”, Ion Țicalo ”Neuitarea” lui Gheorghe Ungureanu”, Pamfil Bilțu “Monumente care închid legende”, Mihai Rotaru “Credințe legate de groapă- ultimul sălaș, casa veșniciei” și George Petrovai “Toți oamenii trăiesc, dar numai unii dintre ei există”, nu pentru că nu ar merita amintite, dar spațiul tipografic ne limitează prezentarea și apoi, lăsăm cititorilor plăcerea să le descopere conținutul.

Poezia ca de fiecare dată ocupă spații largi, în total 11 pagini. Poemele sunt semnate de: Paulina Popa, Vasile Mic, Nicolae Sârbu, Viorel Mureșan, Jana Frezia (Oprișa), Valentin-Cosmin Tufan, Corina Petrescu, Costel Suditu, Gabriel Dragnea și Vasile Morar.

Nu putem încheia această prezentare a revistei Citadela fără să amintim microeseul scris de dr. Ovidiu T.Pop, un microeseu plin de învățăminte, dar mai ales evocarea pe care o realizează fostului coleg de breaslă, profesorului Ioan V. Chindriș, care a profesat mulți ani la Școala Gimnazială "Grigore Moisil”. Acest eminent dascăl a pregătit generații de elevi care au ajuns departe în viață, având "urmași” la catedră. El a fost membru activ al Societății de Științe Matematice din România.

Profesorul Nicolae Pop reușește să facă un excelent portret poetului, povestitorului și omului de cultură Dumitru Țimerman, cu preocupări multiple: presă, televiziune, lector universitar. A publicat 6 volume de poeme și povestiri pentru copii și critică literară, afirmându-se prin tot ce a scris ca un valoros creator de literatură.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 2, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.