A încetat din viață marele fotbalist Eusebio

Duminică, 5 ianuarie 2014, cu 20 de zile înainte de a împlini 72 de ani, a încetat din viață celebrul fotbalist Eusebio, pe numele lui întreg Eusébio da Silva Ferreira. Eusébio s-a născut la 25 ianuarie 1942 la Lorenco Marques, azi Maputo, în colonia portugheză Mozambic. A început să joace fotbal la o vârstă foarte fragedă, în 1952, când a fost cooptat în echipa Lorenco Marques Sporting. Din 1961 a devenit jucătorul Benficăi Lisabona, echipă cu care a câștigat de 13 ori campionatul Portugaliei și de 5 ori Cupa Portugaliei și o Cupă a Campionilor (1962).

012eiA avut o contribuție decisivă la câștigarea locului 3 la Campionatul Mondial de Fotbal din Anglia din 1966, el fiind și golgheterul turneului cu 9 goluri înscrise. În anul 1965 a fost ales Fotbalistul European al Anului câștigând Balonul de Aur. A obținut "Gheata de Aur” în 1968 și 1973. Timp de 15 ani a jucat pentru Benfica Lisabona, înscriind 727 de goluri în 715 meciuri. A totalizat 46 de selecții în echipa Portugaliei înscriind 38 de goluri. Așa cum menționează o serie de articole scrise despre el, Eusebio s-a făcut remarcat prin viteza sa și șutul puternic și plasat cu piciorul drept. Pele l-a numit printre cei mai buni fotbaliști în viață în 2004. Cu un an înainte, cu ocazia Jubileului FIFA, a fost ales "Jucătorul de aur al Portugaliei”, fiind considerat cel mai bun jucător portughez ai ultimilor 50 de ani. În 1992 i-a fost dezvelită o statuie la Stadionul Estadio da Luz, stadionul Benficăi Lisabona. Despre el a fost realizat și un film cu titlul "Sua Majertade o Rej (Majestatea Sa Regele)".

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 5, 2014. Filed under Sport  . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.