Dezbatere pe tema relației României cu UE: “Am (ce) dat mai mult decât am primit”

Acesta este concluzia unei interesante dezbateri despre relația României cu UE, dezbatere care a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2013, la sediul Fundației Europene Titulescu din București. Dezbaterea a fost moderată de fostul prim-ministru Adrian Năstase, președintele fundației amintite. Dezbaterea s-a purtat în jurul cărții lui Radu Golban, România, Alternative la corsetul UE, Editura Topform, 2013.

dscn5995Vorbitorii au arătat că dacă în Marea Britanie se vorbește deschis despre o posibilă ieșire din UE, în România există o adevărată teamă în abordarea acestui subiect. Mai mult decât atât, în timpul dezbaterii de la București, la Cluj-Napoca avea loc o conferință care avea menirea să atragă atenția asupra pericolului euroscepticismului, privită ca o poziție intolerabilă sau chiar s-o combată.

Radu Golban este doctor în economie, cel care a lansat ipoteza datoriilor istorice ale Germaniei către România. S-a născut la Timișoara unde a și copilărit. A emigrat apoi în Germania, devenind cetățean german, în prezent fiind stabilit în Elveția. În cadrul dezbaterii el a făcut observația că până în prezent nu s-a elaborat vreun studiu care să prezinte clar limita maximă a costurilor suportabilității până la care un stat membru se justifică să rămână în UE. În cartea sa Radu Golban ia în calcul o posibilă retragere a României din UE, având în vedere costurile integrării vizavi de beneficiile acestei integrări.

O părere interesantă a fost exprimată de profesorul Ion Coja, care a considerat că aderarea României s-a făcut ”fără consultarea corectă a populației”. S-a făcut un referendum legat de modificarea Constituției care prevedea și aderarea. Și mai șocantă a fost poziția lui Adrian Severin care a spus: ”dacă vom rămâne în UE vom muri, iar dacă vom ieși tot vom muri”. O eventuală ieșire din UE ne va duce la o izolare ca stat și la dispariția noastră ca stat național.

Majoritatea participanților la dezbatere au lăsat să se vadă că sunt nemulțumiți de statutul pe care îl are România în cadrul UE. S-a mai amintit de abuzurile retrocedărilor din Banat și Transilvania. De faptul că actualul Forum Democrat German "a preluat activul Grupului Etnic German (o organizație nazistă desființată în 1944) fapt întărit și de Tratatul de Pace din 1947. Radu Golban consideră că retrocedarea bunurilor unei organizații naziste este o absurditate, dar și a bunurilor Bisericii Luterane Evanghelice, care în timpul războiului și-a cedat bunurile patrimoniale Grupului Etnic German. Retrocedarea a fost posibilă ca urmare a înțelegerii survenite între Adrian Năstase ca președinte al PSD și Klaus Johannis, președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, ca succesor al Grupului Etnic German.

Participanții la dezbadere și-au exprimat apoi îngrijorarea față de posibilitatea cumpărării de terenuri agricole de către cetățenii străini în România. S-a amintit faptul că două țări vecine, Ungaria și Bulgaria nu se grăbesc să facă acest lucru. S-a transmis un mesaj politicienilor români să respingă aderarea României la spațiul Schengen pentru a amâna vânzarea pământurilor către străini.

Unul dintre cetățenii României se întreabă pe bună dreptate: ”Când o țară ca România a fost acceptată să adere cu atâtea condiții înjositoare și este tratată în continuare ca un membru tolerat, dar bun de jumulit”, este normal ca românii să se întrebe, ce rost mai are rămânerea în UE, în actualele condiții? Până ce și în țări cărora apartenența la UE le-a adus destule beneficii se pune problema dacă este de acceptat diminuarea până la dispariție a caracterului lor național. O nouă variantă a URSS nu este de acceptat. UE trebuie să se reformeze – spune cetățeanul – astfel încât să devină o uniune de state suverane, puternice și egale în drepturi, cu participarea achitabilă a statelor membre la obligații și beneficiile cooperării și dezvoltării unice, cu conducere aleasă democratic”.

                                                                                                      

                                                                                                            

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 6, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.