A apărut numărul 10 al revistei de opinii și atitudine „Mesagerul Albastru”

Recent, a ieșit de sub tipar numărul din decembrie al revistei "Mesagerul Albastru”, revistă de opinii și atitudine, al cărui fondator și director este poetul Ioan Andreica. Revista are un conținut variat care reține de la început atenția cititorului și reproduce pe prima copertă, frumoasa Catedra Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare.

MESAGERA10-page-001Corneliu Leu publică eseul "Dacia Grâului – o mununată interpretare a denumirii Moldovei" în care autorul, citând valoroase izvoare, ajunge la concluzia că așa numita limbă moldovenească nu există. Există o singură limbă românească, unitară pe ambele maluri ale Prutului, unitate care vine încă din vremea dacilor. Profesorul Carol C. Koka aduce în actualitate figura lui Ioniță Scipione Bădescu, un foarte bun prieten al lui Mihai Eminescu, care împreună cu acesta și Caragiale au format celebul trio din redacția "Timpului". Ziarist și scriitor, Bădescu a fost constant alături de Eminescu mai ales în momentele cele mai critice ale existenței poetului. Puțini știu că astăzi Biblioteca Județeană din Sălaj îi poartă cu cinste numele.

Cuvinte de profund respect și apreciere sunt scrise de Ana Vacarciuc la adresa creației poetice a omului de cultură multilateral care este Dumitru Țimerman. Poezia lui transformă stări sufletești, "exprimă subtilitatea și originalitatea, concepții limpezi și iubiri ale pământului natal”.

Scrierile Floricăi Bud, în principal volumul Mi-e dor de-o pohtă bună, carte apărută în 2011, sunt evocate de poetul Ioan Andreica. Cartea autoarei conține referiri la farmecul și frumusețea copilăriilor de odinioară, mai ales din spațiul rural, și este o pildă vie  a vieții sănătoase și pline de împliniri conforme cu tradițiile românești strămoșești.

La rubrica "Restituiri", Vlaicu Popescu face un reușit portret scriitorului Ion Apostol Popescu, scriitor ridicat de pe plaiurile vâlcene și ajuns cadru didactic universitar și membru titular al Uniunii Scriitorilor din România. Ion Apostol Popescu a lăsat numeroase cărți de poezie care toate prezintă un poet sentimental, bun peisagist și stăpân pe tainele versificației.

Poeziile din acest ultim număr al "Mesagerului Albastru" sunt semnate de Elvira Marcela Szigeti iar fragmentul de proză "Valetul de treflă" de Loredana Știrbu, o harnică și talentată scriitoare. Profesorul Liviu Tătaru publică parte  a doua a studiului "Raportul comunist de la statul totalitar la statul autoritarist". Ca de fiecare dată revista semnalează pe coperta nr. 4 noi apariții editoriale printre care romanul lui Vasile Bărbuș Crățu, "Clepsidra iubirii", volumul de poeme semnate de Corina Petrescu, "Trei lacrini. Povara amintirilor ce vor veni", volumul album "Nicolae Pop – gânduri și flori"  și două frumoase reviste "Pro Memoria 1940-1945" și "Eroii Neamului".

                                                                                                              Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 9, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.