Anul 2013 a fost un an bogat în evenimente de înaltă ținută pentru Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei

La Castelul Károlyi a avut loc luni, 13 ianuarie 2013 o conferință de presă condusă de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Municipiului Carei, ocazie cu care au fost prezentate cele mai semnificative evenimente organizate de instituția careiană în 2012 precum și cele care vor avea loc în viitorul apropiat.

 DSC_2117rCu ocazia Zilei Culturii Naționale și a aniversării a 164 ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu, Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei organizează Maratonul poeziei românești. Acesta are scopul de a populariza autorii români de poezie în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale. Maratonul poeziei românești se va desfășura miercuri, 15 ianuarie 2013, între orele 10.00-14.00, în Sala de conferințe a Castelului Károlyi și va consta într-un recital de poezie, susținut de elevi invitați de la instituțiile de învățământ din municipiul Carei. De asemenea, oricine va dori să recite o poezie, în afara celor implicați în program, are posibilitatea să o facă în intervalul orar menționat. Se vor putea recita poezii ai autorilor români indiferent de curentul literar sau de genul de poezie abordat.

Internet gratuit pentru careieni si turiști, în Parcul Dendrologic și în Castelul Károlyi

Printr-un proiect realizat de Primãria Municipiului Carei, Direcția de Culturã și Sport a municipiului Carei și Societatea Nationalã de Radiocomunicații (RADIOCOM), începând cu luna ianuarie a acestui an, în Parcul Dendrologic din Carei și în Castelul Károlyi existã acces gratuit la internet prin rețeaua wi-fi amenajatã de cãtre RADIOCOM, la finele anului 2013. Astfel, toți cei care se aflã în incinta Parcului, zona Fântânii arteziene și zona Monumentului Ostașului Român, vor avea acces la internet prin intermediul a trei adrese gratuite pe care le vor capta în funcție de zona în care se aflã. Astfel, atât careienii cât și turistii, vor avea posibilitatea sã acceseze informații, sã posteze poze cu parcul și castelul sau sã navigheze pe internet în timpul șederii lor în centrul orașului. Serviciul oferã servicii limitate.

Concusul de recitări Mihai Eminescu – ediția a VIII-a
 
Direcția de Cultură și Sport Carei organizează a opta ediţie a concursului de recitări "Mihai Eminescu". Cea din acest an se desfăşoară în 30 ianuarie, de la ora 16.00, în Castelul Karolyi. Ediţia din acest an se desfăşoară pe două categorii distincte: ciclul gimnazial şi ciclul liceal. O şcoală poate înscrie maximum 5 elevi într-o categorie. Aceştia vor avea dreptul să recite o singură poezie, pe care o pot şi citi. Ediția a opta aduce o noutate, dând posibilitatea recitării poeziilor lui Eminescu și în alte limbi decât limba română. Astfel, concurenții se pot înscrie și pentru  secțiunea Eminescu în altă limbă (maghiară, germană sau engleză). Premiile, la fel ca în anii precedenţi, vor consta în diplome și cărţi.
Concursul se adresează oricărei instituții școlare, nu doar celor din municipiul Carei. Termenul limită de înscriere este 27 ianuarie, ora 16.00. Înscrierea se face prin depunerea unui tabel dupa modelul de mai jos la Direcția de Cultură Carei din  Castelul Karolyi de luni până vineri, între ora 10.00 şi ora 14.00.
Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0261-861-481.

Cea de-a patra editie a concursului interşcolar  "Îmi place Eminescu!"

Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei Carei organizează  a patra ediție a concursului interşcolar  "Îmi place Eminescu!". Acesta va avea loc în data de 25 februarie 2014, marți, de la ora 17.00, la Casa Comunitară Sf. Ladislau şi se adresează elevilor din ciclul gimnazial şi liceal. La acest concurs pot participa elevi, individual, sau în echipe, cu scurte momente scenice, de maxim 7 minute, care să aibă  la bază opera poetică şi/sau viaţa lui Eminescu. Termenul limită de înscriere este 20 februarie, ora 16.00. Înscrierile se pot face online, la adresa festivalcarei@yahoo.com sau personal la Direcția de Cultură Carei din  Castelul Karolyi de luni până vineri, între ora 10.00 şi ora 14.00. Precizăm că în construcţia scenică a momentelor sunt admise absolut orice elemente spectacolare. De exemplu, elevii pot folosi instrumente muzicale, pot cânta, se pot folosi de proiecţii, inserţii video, etc, dar nici un participant sau echipă înscrisă în concurs nu se poate limita la o simplă recitare a unei poezii. Menționăm faptul că la concurs se pot înscrie echipe și din alte localități decât Carei.

Anual, un număr de aproximativ 20.000 de persoane asistă la evenimentele cultural-artistice organizate de Direcţia de Cultură a municipiului Carei

În decursul anului 2013 au avut loc în organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei o serie de evenimente cultural-artistice, care s-au desfăşurat în mai multe spaţii atât destinate unor astfel de evenimente cât şi în aer liber. Dintre evenimente de o importanţă deosebită care s-au desfăsurat şi în aer liber menţionăm Festivalul Best Fest (luna mai), prima ediţie a Festivalului Medieval "Villa Karul", Festivalul August Fest, Zilele Municipiului Carei, Festivalul Zmeielor, Halloween Party, Festivalul Magia Crăciunului. Festivalurile organizate în decursul anului 2013, prin diversitatea evenimentelor şi prin atenta selecţie a acestora a produs un impact pozitiv asupra publicului şi un aspect extrem de important, au reuşit să readucă un număr considerabil de oameni la evenimente culturale. De asemenea mai ales la Festivalurile care se desfăşoară în perioada estivală, pe lângă publicul local s-a reuşit atragerea şi implicarea chiar, în evenimente, a turiştilor.

Castelul Károlyi a fost vizitat anul trecut de peste 40.000 de turisti şi vizitatori

Marea majoritate a evenimentelor culturale din municipiul Carei s-au desfăşurat în elegantul spaţiu oferit de Castelul Károlyi. Castelul și-a deschis porțile pentru turiști în luna mai 2012, în primul an înregistrând 35.000 de vizitatori, iar în 2013 peste 40.000 de vizitatori. Expozițiile permanete sunt atracțiile Castelului reabilitat, dar pe tot parcursul anului se acetea sunt completate de expoziții temporare, unele fiind deschise publicului larg chiar pentru câteva luni, un exemplu în acest sens fiind expoziția de arme a muzeului   Brukental.   În 2013 Castelul Károlyi a găzduit în organizarea Direcției de Cultură a municipiului Carei și a Centrului de Promovare a Turismului Cultural Grof Károlyi un număr de 94 evenimente cultural-artistice, dintre care: 27 de vernisaje de expoziții (de pictură, grafică, fotografie și sculptură); 6 lansări de carte, 12 simpozioane, 6 concursuri interșcolare, 24 concerte de diverse genuri, 7 piese de teatru,  5 proiecte (ecologic, umanitar, cultural), 7 festivaluri. La evenimentele organizate au participat aproximativ 1500 de artiști, în fața publicului în număr de aproximativ 20.000 de persoane în timpul unui an. Deși funcționează cu patru referenți, Centrul Cultural continuă  să se ocupe de sute de copii, partea de organizare de evenimente fiind preluată aproape în totalitate de Centrul de promovare a turismului cultural.

Potențialul patrimonial și turistic al municipiului Carei, promovat la cel mai înalt nivel

La sfârșitul anului 2013, Centrul de promovare a turismului cultural din cadrul Direcţiei de Cultură a municipiului Carei a participat la Târgul Internațional de turism București și cu stand propriu la Târgul de turism din Cluj Napoca, oferind primele pachete turistice, promovând potențialul patrimonial și turistic al municipiului Carei și al județului Satu Mare.
Noua strategie de promovare a turismului, care va fi prezentată  în prima lună a anului viitor, va cuprinde printre altele măsurile ce umează a fi luate pentru trecerea de la turismul de tranzit la turismul de o noapte sau de weekend. Totodată festivalurile și evenimentele culturale vor fi organizate în așa fel încât să atragă cât ai mulți turiști sau să ofere un plus de relaxare celor care vizitează Careiul. În ultima perioadă viața culturală careiană a devenit un punct de reper în această regiune.

Zilele țărilor Uniunii Europene și Aleile Parcului Dendrologic

Direcția de Cultură a Municipiului Carei inițiază un proiect care are ca scop cunoașterea/promovarea culturii și tradiţiilor din țările membre ale Uniunii Europene.
Proiectul constă  în organizarea de evenimente culturale cu ocazia Zilei Naționale a fiecărui stat membru al U.E. Astfel în ziua sărbătoririi zilei statului respectiv vor avea loc expoziții de fotografie, prezentarea unui scurt film documentar despre țară, cultură, tradiție subtitrat în limba română, înfățișarea unui crâmpei din tradițiile și obiceiurile statului, precum și arborarea drapelului național timp de o zi în Sala de Expoziții a Castelului Karolyi. În acest sens au fost contactate ambasadele țărilor membre alu Uniunii Eruopene în Românie. Proiectul va debuta în luna februarie cu Ziua Națională a Lituaniei. Totodată continuuă proiectul lansat anul trecut, tot împreună cu unele ambasade ale țărilor membre ale Uniunii Europene, referitor la denumirea aleilor Parcului Dendrologic din Carei cu personalități reprezentative din fiecare țară membră. Dacă în 2013 au fost aleși poeți reprezentativi, în anul 2014 aleile vor fi denumite după cei mai mari fotbaliști ai Europei (mai ales că în acest an va fi organizat un Campionat mondial de fotbal).

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 13, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.