Direcția de Cultură a municipiului Carei a organizat prima ediție a Maratonului poeziei românești

Miercuri, 15 ianuarie 2014, între orele 10.00 – 14.00 în Sala de conferințe din cadrul Castelului Károlyi din Carei s-a desfășurat prima ediție a Maratonului poeziei românești. Maratonul poeziei românești a fost organizat de Direcția de Cultură a municipiului Carei și avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie mai mult sau mai puțini cunoscuți, în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură simbolică, acum la 164 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu și totodată Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul a fost deschis de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Direcției de Cultură a municipiului Carei, care a prezentat importanța cunoașterii propriei culturi naționale și a mulțumit celor prezenți pentru curajul și bunăvoința de a participa la „maraton”, după care recitat o poezie. Au participat elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Carei, Școala Gimnazială Nr.1 din Carei, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, Liceul Teoretic Carei, alături de dascălii coordonatori și pasionați ai poeziei. Pe lângă poeziile pregătite și recitate sau citite de elevi, timp de patru ore, s-au putut alege și cărți la fața locului, ale unor autori mai puțin cunoscuți. Cărțile au fost puse la dispoziție de Biblioteca Municipală Carei.
 
Dincolo de faptul că cei prezenți au recitat și au intrat în contact cu diverși creatori de poezie, diverse genuri de abordare s-a creat posibilitatea de a comunica sincer emoții, gânduri și sentimente, dincolo de emoțiile și presiunea care apar în cazul unui concurs de recitare. Cei prezenți au recitat degajați, lipsiți de emoții într-o atmosferă completată de muzica instrumentală care a completat fundalul sonor. La final nu a existat un câștigător precum în cazul unui concurs, au existat doar câștigători, fiindcă fiecare din cei care au participat și-au îmbogățit cunoștințele despre literatura română și despre propria cultură.
 
În cursul aceleiași zile, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale” reprezentanții Direcției de Cultură Carei au depus „Coronițele Culturii” la plăcile comemorative, busturile și mormintele personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale: Simion Bărnuțiu, Corneliu Balla, Pall Francisc, Stefan Ruha, Fényi István, Deák Endre, Péter Karácsonyi, Vénig Vasile Lászlo, Vasile Lucaciu, Ioan Buteanu.
 
DSC_0121r
DSC_0123r
DSC_0126r
DSC_0139r
DSC_0141r
DSC_0146r
DSC_0155r
DSC_0157r
DSC_0160r
DSC_0166r
DSC_0171r
 
DSCF7334

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.