La Muzeul Județean de Istorie s-a deschis expoziția „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte din os şi corn”

În data de 15 ianuarie 2014 de la ora 14.00, la Muzeul Județean de Istorie din Satu Mare s-a deschis expoziția "Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac. Artefacte din os şi corn", în colaborare cu Muzeul Județean din Deva și Muzeul de Istorie din Sighișoara. La vernisaj au vorbit despre viața și obiceiurile dacilor dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean și dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător la Muzeul din Deva.

La vernisaj a participat un numeros public, personalități culturale sătmărene, profesori, elevi și studenți. Expoziția s-a bucurat de un real succes prin materialele prezentate și maniera de expunere a acestora.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a iniţiat un ciclu de expoziţii dedicat civilizaţiei dacice sub genericul "Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac". Punerea în scenă a acestui subiect generos a debutat cu prezentarea ceramicii dacice, expoziţia fiind expusă în Deva şi la Brad, în anul 2011. Pentru anul 2012 a fost aleasă o temă cu totul inedită: prelucrarea materiilor dure animale, adică a osului şi cornului.

Evenimentul se constituie ca o premieră pentru epoca dacică, deoarece subiectul nu a mai fost prezentat într-o expoziţie muzeală în România. Sunt expuse artefacte originale, dar şi replici funcţionale realizate de către specialiştii muzeului. Expoziţia a fost deja itinerantă în mai multe muzee din ţara noastră: Deva, Miercurea Ciuc, Galaţi, Tulcea şi Zalău, fiind deosebit de apreciată de către publicul vizitator.

Galerie foto:

DSC_0126

DSC_0117

DSC_0116

DSC_0115

DSC_0113

DSC_0112

DSC_0111

DSC_0109

DSC_0105

DSC_0104

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.