Ministerul Sănătăţii: Medicii de familie trebuie să identifice posibilele riscuri de boală

Consultaţiile cu rol de prevenţie, din cadrul noului pachet de bază, cuprind atât examinarea propriu-zisă, un set de investigaţii recomandate în funcţie de grupa de vârstă şi sex, cât şi consilierea privind evitarea sau diminuarea unui posibil risc de boală, potrivit Ministerului Sănătăţii. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a prezentat, joi, în videconferinţa prevederile din noul pachet de bază referitoare la medicina de familie, explicând rolul doctorilor în depistarea riscului de boală la asiguraţii pe care îi au pe listă.

tnr_800x800_1132_medicfamilie2"Medicii de familie vor face consultaţii programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate şi se identifică posibilele riscuri, pentru persoanele care nu au o nicio problemă de sănătate. Persoanele care nu au nicio problemă de sănătate vor merge la control o dată la la trei ani ani pentru cei sub 40 de ani şi o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. În cadrul acestor consultaţii cu rol de prevenţie intră atât examinarea propriu-zisă, cât şi un set de investigaţii la frecvenţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex .Consultaţia preventivă include şi consilierea privind evitarea sau diminuarea risculu", a declarat Adrian Pană.

Potrivit secretarului de stat, aceste consultaţii de evaluare nu trebuie confundate cu consultaţia la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute. "Dacă în urma consultaţiei se descoperă o afecţiune sau se constată anumite riscuri, atunci persoana respectivă beneficiază de un alt set separat de servicii medicale, fie pentru tratarea bolii, fie pentru monitorizarea riscului, în funcţie de rezultatele evaluării şi decizia medicului", a spus Pană. El a mai explicat că dovezile ştiinţifice şi practica medicală arată că pentru persoanele tinere şi sănătoase riscurile de sănătate nu se modifică semnificativ într-un interval de trei ani până la vârsta de 40 de ani. După acest prag, lucrurile se schimbă fiind nevoie de creşterea frecvenţei consultaţiilor de evaluare a riscurilor.

Pentru o problemă nouă de sănătate, respectiv durere, stare de rău, febră etc, care nu reprezintă urgenţă, orice persoană asigurată se va adresa medicului de familie, de câte ori are nevoie. Medicul de familie va acorda în fiecare caz între una şi trei consultaţii, iar la nevoie va trimite pacientul să efectueze între una şi şase analize. Dacă problema de sănătate nu poate fi rezolvată de către medicul de familie, acesta dirijează pacientul către medicul specialist din ambulator sau către spital, după caz.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 17, 2014. Filed under Național, Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.