Gradul de informare al oamenilor cu privire la existența și importanța ariilor protejate este în creștere

Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, custodele Ariilor Protejate „Râul Tur” a comandat trei cercetări sociologice despre cunoștințele localncilor privind ariile protejate. Cercetările din anii 2011, 2012 și 2013 au fost menite să măsoare cunoștințele comunităților locale despre Ariile Protejate „Râul Tur”. Toate cele trei anchete sociologice au fost efectuate pe un eșantion reprezentativ de 600 de persoane din localitățile Ariei Protejate „Râul Tur” (Medieșu Aurit, Orașu Nou, Agriș, Halmeu, Călinești Oaș, Gherța Mică, Porumbești, Lazuri, Micula, Livada, Turț și Turulung).

Rezervatia-naturala-Raul-Tur-20110216164619Cercetările sociologice au măsurat gradul de informare a locuitorilor, respectiv au furnizat informații importante pentru Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare despre eficiența activităților de informare și conștientizare derulate. Următoarele diagrame prezintă procentul anual al persoanelor interviate care știu de existența ariilor protejate.

Se poate observa pe diagrame că procentul, celor care știu de existența ariilor protejate crește din an în an. Până ce în 2011 numai 30% din persoanele chestionate au știut despre existența ariilor protejate, în 2013 deja 68,7% au răspuns pozitiv la întrebare. Creșterea gradului de informare se datorează activităților de comunicare a Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare.

La întrebarea despre ce știu oamenii despre ariile protejate, persoanele chestionate au dat răspunsuri diverse. În cercetarea din 2011 19,4% a răspunsurilor face referire la specii de animale și plante rare aflate în ariile protejate. 14,2% știu de existența ariilor protejate, dar nimic mai mult. 5,2% știu că se află în preajma râului Tur. 8,4% a răspunsurilor face referire la interdicții și 5,8% enunță că ariile protejate sunt protejate prin lege.

Din cercetările efectuate în 2012 deja reies rezultatele activităților de informare, pentru că din 33% a răspunsurilor rezultă că în ariile protejate există specii și habitate ocrotite și 3,3% susțin că acolo sunt specii de animale și plante ocrotite. 3,6% a răspunsurilor se referă la restricțiile și interdicțiile din ariile protejate.

În raportul de cercetare din 2013 putem observa o creștere și mai mare a gradului de informare: 42,6% a răspunsurilor susține că în ariile protejate trăiesc animale și plante ocrotite și 23,6% a răspunsurilor enunță că acestea sunt create pentru protecția naturii. 16% a răspunsurilor scot în evidență restricțiile.

În cercetarea din 2013 persoanele chestionate au fost întrebați dacă cunosc vreun beneficiu a ariilor protejate. Următoarea diagramă prezintă rezultatele:

Se poate observa că aproape jumătate, 292 de persoane nu au răspuns la această întrebare și numai 175 de persoane au cunoscut cel puțin un beneficiu al ariilor protejate.

Este interesant de observat că nivelul de școlarizare este în corelație directă cu răspunsurile date. 47% dintre persoanele cu învățământ superior a putut numi cel puțin un beneficiu.

„Cercetările dovedesc că activitățile noastre de informare au fost eficiente. Sperăm că în anii următori tot mai mulți vor vedea și simți beneficiile Ariilor Protejate „Râul Tur”” – a declarat Márk-Nagy János, director SCA – SM.

Cercetările au fost executate în cadrul proiectului „Planificarea participativă a managementului ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur”, implementat de Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare. În perioada 2011 – 2013 în cadrul proiectului au fost derulată o campanie intensă de informare și conștientizare pe teritoriul ariei protejate, care a abordat toate categoriile sociale. Dintre acestea dorim să subliniem activitățile destinate adulților cum au fost caravanele de informare și revista Foaia Turului, precum și taberele ecologice și concursul „Aria Protejată e și a mea!” destinate generației tinere.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 21, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.