Eveniment omagial la Carei, în amintirea profesoarei Ioana Cîcu

În amintirea profesoarei de limba și literatura română Ioana Cîcu, Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Carei, Organizația Femeilor Liberale Carei, Direcţia de Cultură şi Sport Carei și Liceul de Artă “Aurel Popp” Satu Mare au organizat duminică, 19 ianuarie în Sala Cavalerilor de la Castelul Karolyi un spectacol omagial emoționant.

Manifestarea a fost deschisă de prof. Alina Mocanu, director al Şcolii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Carei, care a evocat personalitatea profesoarei Ioana Cîcu. Ioana Cîcu s-a născut la 19 ianuarie 1946 în Roşiori de Vede, judeţul Teleorman. A absolvit Liceul Mihai Eminescu în 1964 ca şefă de promoţie fiind olimpică naţională la limba şi literatura română. În 1969 şi-a finalizat studiile în cadrul Universităţii Bucureşti, la facultatea de filologie.

A fost un dascăl remarcabil care a obţinut performanţe la catedră, în viață, în teatru. A colaborat cu publicaţiile judeţene Impressum, Eclipsa, Citadela, Buletin de Carei, și altele. A prezentat timp de 4 ani săptămânal câte o carte şi a susţinut o rubrică de opinii. A recenzat volume de versuri ale poeţilor Grigore Scarlat, Dumitru Zimermman, Gabriel Ratiu, Anton Horvath. La 1 decembrie 2000 i s-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Principiile şi gândirea liberă i-au fost ca un Axis Mundi înconjurat cu generozitate de nostalgie, tandreţe şi simplitatea omului de valoare. Spunea mereu: „Să nu existe nicio zi fără să nu citeşti, în toate se regăsesc gânduri, în gânduri fapte, iar faptele sunt ampretele tuturor celor care mi-au fost prin preajmă.” Existența i-a fost o admirabilă și continuă renaștere. A fost o imagine tonică, luminoasă ca un pastel într-o dimineaţă de primăvară. Știa să iubească tandru şi frumos.

Pentru că în ziua de 19 ianuarie Ioana Cîcu ar fi împlinit 68 de ani și a iubit teatrul și poezia, programul serii a continuat cu sceneta "D-ale Carnavalului de I. L. Caragiale și cu recitări de poezii, de către elevii Claudian Șiman, Alexandra Onețiu, Sergiu Fogaș, Dan Coșarcă și Roxana Mihali. A urmat un moment de dans cu elevi ai Școlii de Dans "Lead and Follow", iar elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială "Vasile Lucaciu" au recitat și ei poezii.

Pe parcursul zilelor omagiale Ioana Cîcu, Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” a organizat un concurs de creație literară adresat elevilor din instituțiile de învățământ din oraș. Lucrările au fost numeroase și de excepție, fapt ce confirmă încă o dată că profesoara a fost iubită și apreciată în orașul Carei. Și pentru că a iubit și muzica, organizatorii au pregătit un moment special oferit de  elevii liceului de artă "Aurel Popp" din Satu Mare. La final aceștia au primit diplome de participare.

Pentru evenimentul omagial de excepție, organizatorii au adus mulțumiri Școlii Gimnaziale "Vasile Lucaciu" din Carei, Direcției de Cultură a Municipiului Carei, Organizației Femeilor Liberale din Carei, Liceului de Artă "Aurel Popp" din Satu Mare, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare. În final toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere.

Galerie foto:

DSC_0168

DSC_0170

DSC_0171

DSC_0179

DSC_0181(1)

DSC_0184

DSC_0191

DSC_0197

DSC_0203

DSC_0185(1)

DSC_0207

DSC_0210

DSC_0212

DSC_0174

DSC_0175

DSC_0176

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 21, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.