Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, ambasadorul Germaniei în România, în vizită la Satu Mare

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au fost duminică, 26 ianuarie 2014, gazdele delegaţiei ambasadei Germaniei în România, condusă de Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, ambasadorul Germaniei, acesta fiind însoţit de domnul consul Rolf Maruhn, domnul Josef Karl – Secretar 1 cu probleme de minorităţi şi cultură al ambasadei germane, domnul Johann Forstenheizler – preşedintele FDGR Transilvania de Nord şi judeţul Satu Mare şi domnul deputat Ovidiu Ganţ.

DSC_0974Delegaţia germană a fost primită de către prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl. De asemenea, au fost prezenţi europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, precum şi deputaţii Octavian Petric şi Andrei Dolineaschi.

Gazdele au urat bun venit în Satu Mare delegaţiei ambasadei germane. Ambasadorul Germaniei, la rândul său, a mulţumit pentru primirea făcută.

Discuţiile s-au axat în principal pe dezvoltarea relaţiilor româno-germane, aportul societăţilor comerciale cu capital german la dezvoltarea economică a judeţului Satu Mare, impactul social al acestor investiţii şi dezvoltarea lor în continuare, buna convieţuire a populaţiei de pe teritoriul judeţului nostru fiind apreciată ca o convieţuire multiculturală şi aportul însemnat al comunităţii de etnie germană pentru dezvoltarea pe mai departe a judeţului nostru cu Germania, etnia germană constituind  o punte vie de legătură în dezvoltarea relaţiilor viitoare.

Prefectul judeţului Satu Mare a subliniat importanţa dezvoltării învăţământului cu predare în limba germană în judeţul nostru, remarcând că la toate formele de învăţământ sunt înscrişi peste 2.000 de tineri, din care majoritatea sunt români.

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a evidenţiat faptul că  s-au creat asemenea condiţii pentru dezvoltarea învăţământului în limba germană şi a sugerat să se acorde mai multă atenţie dezvoltării învăţământului profesional. Este important, a spus domnia Sa, că există asemenea posibilităţi de învăţământ şi că familii din Germania şi Austria care îşi desfăşoară aici activitatea au unde să îşi trimită copiii la şcoală fără să facă naveta în Viena sau în Munchen.

În acelaşi timp, Excelenţa Sa a remarcat necesitatea dezvoltării infrastructurii în judeţ pentru ca relaţiile economice să se dezvolte în continuare.

Domnul preşedinte Adrian Ştef a subliniat că există toată disponibilitatea pentru dezvoltarea infrastructurii şi, de asemenea, posibilitatea dezvoltării învăţământului profesional.

Europarlamentarii Ovidiu Silaghi şi Ioan Mircea Paşcu au sugerat Excelenţei Sale să observe că populaţia României în urmă cu câţiva ani era proeuropeană în procent de 90%, iar în prezent acest procent scade sub 70% pentru faptul că cetăţenii României sunt consideraţi uneori ca fiind cetăţeni de rangul doi în Europa.

Europarlamentarii au subliniat faptul că  deşi ţara noastră este pregătită de mai mult timp pentru intrarea în spaţiul Schengen totuşi Germania şi alte state din Europa se opun, punând tot felul de condiţii care pentru celelalte state nu au fost impuse.

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a afirmat că ştie despre starea de fapt existentă şi că va informa Guvernul Germaniei despre aceste probleme subliniate de către europarlamentari.

Deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii Germane în Parlamentul României, a mulţumit pentru primirea făcută delegaţiei germane şi a rugat autorităţile administraţiei publice să sprijine Liceul Teoretic German Johann Ettinger pentru amenajarea internatului în condiţiile în care cunoaşte faptul că s-au alocat asemenea fonduri europene.

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a subliniat că un asemenea demers se poate realiza dacă a fost promovat proiect din acest punct de vedere, dacă nu, se impune ca în perioada imediat următoare să se promoveze un asemenea proiect.

La finalul întâlnirii, gazdele au mulţumit Excelenţei Sale ambasadorului Germaniei la Bucureşti pentru vizita efectuată în judeţul nostru, aprecierile făcute la adresa judeţului şi nu în ultimul rând l-au asigurat că vor întreprinde toate demersurile pentru asigurarea condiţiilor dezvoltării relaţiilor economice, culturale şi de altă natură între judeţul nostru şi Germania.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 27, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.