Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare va marca evenimentul ecologic ”Ziua Mondială a Zonelor Umede”

Cunoscând faptul că biodiversitatea asigură sistemul suport al vieţii şi al dezvoltării sistemelor socio-economice și reprezintă condiţia primordială a existenţei civilizaţiei umane, Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare acordă o atenție deosebită și continuă în organizarea de activități care au ca scop informarea și conștientizarea comunității privind protecția biodiversității în general și în special, cea a zonelor umede.

2675-2 februarie_sursa_patrimoniu romanesc_roÎn data de 2 februarie a fiecărui an este Ziua Mondială a Zonelor Umede. Ea marchează data de la adoptarea Convenţiei asupra zonelor umede, la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar pe malul Mării Caspice. În fiecare an începând din 1997, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale, şi grupuri de cetăţeni la toate nivelurile comunităţii au profitat de posibilitatea de a întreprinde acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică asupra valorilor şi beneficiilor zonelor umede, în general, şi Convenţia de la Ramsar, în special.

Anul 2014 fiind Anul Internațional a fermelor familiale și având în vedere că zonele umede sunt și ele adesea strâns legate de agricultură (acvacultura, cultura orezului, impactul culturilor agricole asupra calităţii apei şi a biodiversităţii din zonele umede, etc) Convenția de la Ramsar a ales pentru acest an  sloganul pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede: ”Zonele umede și agricultura. Parteneri pentru o creștere economică”.

Zonele umede sunt întinderi de baltă, mlaştini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m. Zonele Umede sunt ecosisteme bogate şi productive care adăpostesc numeroase specii de păsări, peşti, broaşte, insecte şi habitatele lor, precum şi specii importante de plante, unele chiar plante medicinale. Protejarea zonelor umede determină întărirea stabilităţii ecosistemelor zonelor umede la schimbare şi presiuni, atât induse de natură cât şi de om.

În judeţul Satu Mare există habitate de  zone umede dintre care unele sunt protejate legal, cum sunt: mlaştinile, bălţile, heleşteele şi cursurile de apă din ariile de protecţie specială avifaunistică „Câmpia Nirului-Valea Ierului” şi „Lunca inferioară a Turului”.

Pentru a cunoaște evaluția populaţiilor păsărilor de apă, a distribuţiei teritoriale precum şi a tendinţelor de evoluţie în timp a acestor populaţii, în fiecare an, în luna ianuarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Societatea Ornitologică Română – Sucursala Satu Mare, alături de voluntari de la instituțiile de învățământ sătmărene se implică activ la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count), acțiune care se încadrează în programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de păsări organizat de Wetlands International începând cu anul 1967 şi care se desfăşoară în fiecare an  pe teritoriul a peste 100 de ţări din lumea întreagă, efectuându-se concomitent pe tot teritoriul României.

În acest an, specialiști din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi ai Societăţii Ornitologice Române – sucursala Satu Mare  alături de eleva Toth Bernadet din clasa a IX, de la Colegiul Național Mihai Eminescu, au participat, în data de 16.01.2014   la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count). Observaţiile s-au efectuat pe râul Someş în zona localităţilor Pomi şi Valea Vinului.

În cadrul ieșirii în teren din datele colectate (Pomi – stârc cenuşiu-1 exemplar, egreta mare – 2 exemplare, raţa mare – 50 exemplare, gâscă – 1 exemplare; Valea Vinului – stârc cenuşiu – 1 exemplar, egreta mare – 1 exemplar şi raţă mare – 3 exemplare ) s-a constatat că în aceste zone efectivele populaţiile  păsărilor de apă sunt comparabile cu cele înregistrate în anul 2013 ceea ce denotă o stare bună a acestori zone  umede. Aceste date vor fi incluse în situaţia centralizată la nivelul judeţului Satu Mare respectiv la nivel naţional şi internaţional.

2. În contextul evenimentului ecologic ”Ziua Mondială a Zonelor Umede” APM Satu Mare a demarat pentru marcarea în acest an a acestui eveniment ecologic două mari acțiuni:

a). Inițierea unui proiect privind reconstrucția parțială a zonei mlăștinoase Ecedea

Ca și continuare a acțiunii întreprinse în anul 2012, privind reconstrucția zonei mlăștinoase Ecedea, (care din păcate nu s-a finalizat), în urma discuțiilor purtate cu Consiliul Județean Satu Mare s-a hotărât că restaurarea parţială a unor zonelor umede din fosta Mlaștina Ecedea este o prioritate a județului pentru anul 2014, ca fiind o acțiune care ar determina dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic și economic (crearea de noi locuri de muncă în domeniul: acvacultură, turism, meșteșuguri tradiționle). În cadrul întâlnirii de lucru din data de 17.01.2014 cu toți factorii interesați: reprezentanți ai ANIF Satu Mare, ai SGA Satu Mare, domnul Prorector  dr. Gavril Ardelean și domnul biolog Carol Karacsonyi de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad – Sucursala Satu Mare, domnul  Zoltán KISS – Primarul comunei Berveni s-a punctat importanța reconstrucției parţiale a mlaștinii prin prisma protejării zonelor umede în vederea menținerii biodiversității   specifice, acțiune care ar duce la dezvoltarea zonei Berveni atât din punct de vedere turistic cât și economic. De exemplu, prin proiectul de reconstrucție a mlaștinii Ecedea s-ar realiza o conservare a zonei existente  ca mlaștină care ar putea deveni rezervație științifică, s-ar realiza un muzeu în aer liber al mlaștinii Ecedea și a unor iazuri unde se va putea  practica creşterea tradiţională a peştilor, și s-ar dezvolta meserii tradiționale cum este împletitul de nuiele.

Concluziile întâlnirii au scos în evidență necesitatea conservării anumitor zone mlăștinoase, atât din punct de vedere al mediului cât și al dezvoltării durabile al județului Satu Mare. Prin urmare înainte de a trece la elaborarea unei propuneri de proiect cu finanțare europeană, în perioada imediat următoare, echipa de proiect la care se va alătura și un pedolog, va desfășura o vizită în teren atât pentru cunoașterea condițiilor din teren cât și pentru a dialoga cu cetățenii pe tema viitorului proiect.

b). Programul de educație ecologică”Iubește păsările – Respectă biodiversitatea judetului tău”

Educarea tinerei generații în spirit ecologic reprezintă pentru APM Satu Mare  o prioritate și o activitate continuă. Până în prezent, în parteneriat cu ISJ Satu Mare a implementat diverse programe de educație ecologică la nivelul instituțiilor de învățământ pe diverse teme de mediu, care au atras un număr mare de instituții și copii, multe dintre ele devenind programe cu tradiție: ”Viață pentru mediu, viață pentru om”, ”Ne jucăm și reciclăm”, ”Eco Școala”.

Având  în vedere că  biodiversitatea asigură sistemul suport al vieţii şi al dezvoltării sistemelor socio-economice și reprezentă condiţia primordială a existenţei civilizaţiei umane, APM Satu Mare  în parteneriat cu ISJ Satu Mare, Societatea Ornitologică Romnână – Sucursala Satu Mare, Administratorul Heleșteelor de la Moftin, a lansat pentru perioada ianuarie – aprilie 2014 la nivelul instituțiilor de învățământ gimnaziale de pe raza județului Satu Mare, un nou program de educație ecologică având ca temă centrală: Importanța biodiversității habitatelor acvatice.

În urma lansării prin forumul ISJ Satu Mare și-au manifestat dorința de implicare 13 echipaje  de la instituțiile de învățământ din județul Satu Mare: Școlile Gimnaziale Lazuri, Rătești, Valea Vinului, Beltiug, Moftin, Lucăceni, nr. 1 Negrești Oaș,”Ion Creangă” Satu Mare, ”Octavian Goga” Satu Mare, Liceul Reformat, Liceul Teoretic German, Colegiul Național ”Ioan Slavici” și Liceul ”I. G. Andron” Negrești Oaș

Scopul Programului  care se numește sugestiv ”Iubește păsările – Respectă biodiversitatea judetului tău”, este conștientizarea importanței habitatelor acvatice și familiarizarea tinerei generații cu tipurile de păsări acvatice.

O primă activitate din cadrul programului se va desfășura în în luna februarie la Heleșteele de la Moftin, unde toate echipajele înscrise în program, alături de specialiștii de la APM Satu Mare și de la Societatea Ornitologică Romnână – Sucursala Satu Mare vor participa la o primă monitorizare a păsărilor specifice zonelor umede.  Alte activități din program sunt:

  • monitorizarea păsărilor pe Valea Someșului, pe Valea Turului;
  • realizarea de către specialiștii din cadrul APM Satu Mare a unui suport didactic pentru instituțiile înscrise care are ca temă: biodiversitatea habitatelor umede;
  • organizarea unei seminar cu participarea unui specialist în schimbări climatic, în cadrul căruia vor fi prezentate efectele schimbărilor climatic asupra habitatelor umede
  • prezentarea cercetărilor realizate în teren și prezentarea unei specii de păsări identificată pe teren.

Programul se va finaliza cu ocazia Zilei Păsărilor – 1aprilie 2014, printr-un concurs prin care se vor evalua cunoștiințele dobândite pe parcursul programului, iar motivarea va fi suportată de administratorul Heleșteelor de la Moftin și va consta dintr-o excursie în Italia pentru a identifica modalitățile de conservare a zonelor umede din acest stat UE.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 31, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.