Vasile Blaga: “PDL susține un acord cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană”

O delegație a PDL a avut luni, 3 februarie 2014, la sediul central al partidului, o întrevedere de o oră cu reprezentanții FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene aflați zilele acestea la București pentru definitivarea scrisorii de intenție ca parte a Memorandumului încheiat de România. Delegația PDL a fost compusă din președintele Vasile Blaga, candidatul PDL la prezidențiale, Cătălin Predoiu, fostul premier și lider al europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, ministrul economiei în Guvernul Alternativă al PDL, Andreea Paul, și ministrul finanțelor din Guvernul Alternativă al PDL, Gheorghe Ialomițianu.

vasile.blaga_1La finalul întrevederii, președintele Vasile Blaga a anunțat că PDL a înaintat misiunii FMI, BM și CE pentru România o scrisoare în care au fost adresate o serie de întrebări referitoare la modul în care decurg discuțiile cu Guvernul României dar și soluțiile pe care PDL le vede pentru rezolvarea problemelor economice și sociale cu care se confruntă România.

“Să fie foarte clar: PDL susține un acord cu FMI, BM și CE. Dar le-am spus că privim cu toată atenția semnarea acestui acord într-un stat de drept. Premierul spune că va pune în aplicare o scrisoare de intenție chiar dacă nu poartă semnătura președintelui României. Nicicând o astfel de scrisoare nu a fost semnată de președinte ci de ministrul finanțelor și Guvernatorul BNR. Dar Guvernul României are, potrivit Constituției, nevoie de mandat de negociere din partea șefului statului pentru că avem de a face cu un acord internațional”, a spus președintele PDL Vasile Blaga.

Președintele PDL a mai declarat că a transmis delegației FMI, BM și CE că în 2013 a permis un buget bazat pe noi taxe și impozite fără nici un studiu de impact. “Am avut un număr mare de taxe și impozite și totuși încasările statului au scăzut cu 10 miliarde de lei în 2013. Acest lucru a condus la o situație paradoxală – avem creștere economică de peste două procente dar rectificări bugetare în minus și mai puține locuri de muncă. FMI a fost de acord și cu bugetul pe 2014 fără niciun studiu de impact pe taxa de construcții speciale. Iar azi avem miniștri, precum cel al agriculturii care realizează că agricultorii nu vor putea plăti aceste taxe”, a spus Vasile Blaga. El a adăugat că a aflat de la delegația FMI, BM și CE că “nici nu se pune problema eliminării taxei de șapte eurocenți” cu care PDL nu este de acord.

Președintele PDL a transmis delegației FMI, BM și CE că Guvernul Ponta nu a făcut nimic în ce privește managementul companiilor de stat. “Ba chiar avem un președinte al ASF care cu venituri mai mari decât trezorierul SUA și de patru ori mai mari decât omologul polonez, ca să nu mai vorbim că toți și-au angajat acolo nevestele, copiii, finii”, a spus Vasile Blaga.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat la rândul său că “din discuțiile cu FMI, BM și CE nu a rezultat clar care este strategia care poate accelera creșterea economică din România”. “În nici un caz această strategie nu poate fi bazată pe multiplicarea impozitelor și taxelor. Iar impozitul nou pe construcții speciale afectează agricultura, una din puținele șanse ale României de a se dezvolta, și sectorul energetic care are nevoie de investiții masive. FMI ne-a spus azi că un astfel de impozit există în SUA, Marea Britanie și Polonia. România nu se poate compara însă cu niciuna dintre aceste țări dezvoltate. Noi avem nevoie de investiții masive în infrastructură. Când vom avea și noi o infrastructură pusă la punct putem să introducem un asemenea impozit”, a spus Theodor Stolojan.

El a spus că delegația FMI, BM și CE a dat dreptate PDL că toate noile taxe și impozite trebuiau discutate în prealabil cu mediul de afaceri. “Dar totul a trebuit făcut pe repede înainte când s-a constatat, anul trecut, scăderea veniturilor la buget. Trebuia venit cu ceva iar ceva-ul găsit de Guvernul Ponta a fost introducerea de noi taxe și impozite. PDL consideră că aceasta nu este o strategie pentru accelerarea creșterii economice a României care să conducă la reducerea diferenței de standard de viață care ne separă de membrii UE”, a spus Theodor Stolojan.

Candidatul PDL la prezidențiale, Cătălin Predoiu, a subliniat, la rândul său, că un acord cu FMI poate consolida încrederea mediului de afaceri în economia românească dar există riscul major ca “acțiunile Guvernului Ponta să submineze această încredere”.  “Lovind sistematic în statul de drept, în justiție, în instituțiile statului, încrederea în România este distrusă prin acțiunile Guvernului Ponta”, a spus prezidențiabilul PDL.

“Guvernul Ponta nu își poate acoperi incompetența și lipsa de voință politică în a sprijini mediul de afaceri și statul de drept. Dezvoltarea economică, creșterea naturală a mediului de afaceri, nu poate fi stimulată în absența unor politici economice. În ciuda cifrelor macroeconomie, situația la firul ierbii nu este bună. Oamenii o duc din ce în ce mai greu, agresați de taxe, de birocrație corupă și de interesele baronilor locali. Am explicat și delegației FMI că îndeplinirea unor parametri macroeconomici nu va rezolva tensiunea din societatea românească indusă de contradicția dintre interesele cetățenilor și interesele baronilor reprezentați de Ponta”, a spus Cătălin Predoiu.

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.