Confruntare inedită între ziariști și intervievați la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează luni, 10 februarie, cu începere de la orele 13.00, în Sala multimedia, o întâlnire între ziariștii sătmăreni Sike Lajos și Elek György, pe de o parte, și persoanele intervievate de ei, pe de altă parte.

80Bf_biblioteca-judeteanaActivitatea este organizată sub genericul "Confruntare" și se dorește a fi un dialog deschis între cei doi gazetari și publicul participant pentru a evidenția aspecte legate de activitatea ziariștilor aflați în postura de a fi față în față cu diferite tipologii de persoane în vederea realizării interviului, ca gen publicistic.

„Din perspectiva bibliotecarilor, prin acest gen de activități pe care le derulăm în spațiul dominant al cărții și al informațiilor, încercăm să atragem spre bibliotecă segmente de public erudit și elitist. De această dată, în centrul atenției noastre se află gazetarii din spațiul mass mediei locale de limbă maghiară și comunitatea maghiarilor din Satu Mare. Indiferent de limba în care au fost redactate știrile care s-au scris despre bibliotecă, ele au fost întotdeauna corecte și obiective iar noi apreciem acest aspect”, a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare.

Moderatorul acțiunii va fi bibliotecarul, traducătorul și ziaristul Veres István, laureat cu Premiul de excelență conferit de Uniunea Ziariștilor Maghiari din România. Sunt invitați să participe tinerii care activează în domeniul jurnalismului și în domenii conexe, dar și publicul interesat de subiect.

Sike Lajos s-a născut în 1938 în satul Remetea, Oaş. Din 1965 este ziarist. A activat la ziarul  "Előre", respectiv "Új Magyar Szó" din Bucuresti. Actualmente este colaborator al publicaţiilor "Erdélyi Riport" și "Erdélyi Gazda". Semnătura sa o regăsim pe 13 cărți pe care le-a publicat până acum. Ultimul său volum a apărut în 2013 cu titlul "Lopakodó riporter" (Reporter pe furiş), și conţine o selecţie din scrierile sale publicistice aparținând diferitelor perioade din cariera sa de ziarist. Este posesorul Premiului Memorial "Fodor István".

Elek György s-a născut în 1958 și este orginar din Petin. Este ziarist din anul 1992 la cotidianul "Friss Újság". A publicat până în prezent șapte volume de poezii şi de publicistică, din care trei în anul 2013. Două dintre acestea conţin interviuri dedicate temelor ce privesc arta, literatura, teologia, sănătatea și aspectelor legate de comunitatea şvabilor. Al treilea volum este dedicat liricii de Crăciun. Volumele de interviuri sunt „Én kérdezek” (Eu pun întrebări) și „Tovább kérdezek” (Întreb în continuare). Ziaristul Elek György a fost distins cu Premiul Memorial "Fodor István".

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 7, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.