A apărut numărul 8 al publicației SIGNET, editate de Asociația SAVO ”Scrieri ale vechiului oraș”

Recent a apărut numărul 8 al revistei SIGNET, publicație al cărei editor este Asociația SAVO ”Scrieri ale vechiului oraș”, redactor șef Dragoș Vișan, redactori de serviciu Sanda și Ovidiu Mica. Acest nou număr al revistei publică pe pagina 2 poezia ”La steaua” de Mihai Eminescu și în traducere în limba maghiară de Dsida Jenö iar în limba germană în tălmăcirea lui Konrad Richter.

DSC_0022Academicianul Ioan-Aurel Pop publică un cuprinzător și bine documentat studiu despre Eminescu și Transilvania, elogiul culturii naționale românești, în care concluzionează: ”Eminescu nu are nevoie de laude sau elogii. În această magnifică aulă doi confrați transilvăneni au făcut elogiul satului româneac și au adus laudă țăranului român, spre cinstirea lor și a instituției noastre. Eminescu este, în sine, elogiul și lauda poporului român!”.

În pagina 8 citim introducerea la volumul ”Din viață. Două nuvele” de Carmen Sylva  a  scriitorului și gazetarului german Paul Lindenberg, autor al biografiei lui Carol I publicat în 1906. După cum se știe Carmen Sylva a fost soția regelui Carol I, regina Elisabeta despre care Paul Lindenberg scrie că a avut o operă multilaterală. Poeta regală a întrebuințat tot câștigul penei ei în scopuri de binefacere. Tot despre Carmen Sylva sunt reproduse rânduri emoționante scrise de Octavian Goga. Introducerea menționată este urmată de șase sonete Shakespeare în tălmăcirea lui Vasile Andreica.

Din paginile revistei aflăm și o frumoasă prezentare a pictorului restaurator, Emil Vișan, originar de pe plaiurile constănțene. Emil Vișan este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă București-secția Patrimoniu Cultural și din 2008 este atestat de către Comisia de Pictură a Patriarhiei Române ca pictor restaurator-monumente de epocă. În această calitate a contribuit la restaurarea a numeroase biserici și așezăminte monahale.

Mai multe pagini sunt dedicate profesorului Victor V. Dragoș, care pe 7 februarie 2014 ar fi împlinit 100 de ani. A trecut la cele veșnice la 96 de ani în 2010. Originar din Resighea, a absolvit Liceul  ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Studiile superioare le-a urmat la Iași și Chișinău. A făcut războiul în calitate de sublocotenent din Corpul Vânătorilor de Munte făcându-și datoria față de Patrie, Rege și Conducătorul Țării. După război a devenit la Satu Mare un profesor iubit și respectat de elevii săi. Și-a dedicat mulți ani cercetării, lecturii și scrisului. Sunt publicate și câteva din creionările lui Victor V. Dragoș cu titlul ”Resighea de odinioară” și ”Străvechiul castru strămoșesc”, scrise la sărbătorirea a 1000 de atestare documentară a municipiului Satu Mare.

În încheiere, Dragoș Vișan face câteva considerații pe marginea ”Luceafărului” de Mihai Eminescu, insistând asupra surselor de inspirație ale lui Eminescu. Autorul crede că Luceafărul ”este reprezentantul din Olimp al dragostei pe care o acordă toți zeii ființelor mărginite, oamenilor pe pământ”.

Revista SIGNET prin materialele pe care le publică constituie o lectură plăcută și utilă, completează fericit paleta revuistică sătmăreană.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 8, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.