Recent a apărut numărul 17 al revistei ”Vitralii. Lumini și umbre”

În condiții grafice deosebite a apărut numărul 17 al revistei ”Vitralii. Lumini și umbre”, publicație editată de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații.

vitralii-lumini-si-umbrePrima parte a revistei, publică articole consacrate cunoașterii adevărului despre evenimentele din decembrie 1989, precum și adevăratul rol jucat de insituția Securității, găsit de către unii, vinovatul unic pentru toate erorile vechiului regim și lăsând la adăpost activiștii de partid, cei care reprezentau ”forța politică conducătoare”. Amintim aici articolele semnate de col.(r) Ștefan Ceaușescu-Tătulescu, 21 decembrie 1989: ”Ultima mea misiune”, col. (r) Gheorghe Preoteasa, ”1989: sfârșit de an, sfârșit de regim”, dialogul dr.istoric Alex Stoenescu, cu general-colonel(r) dr. Constantin Olteanu, fost ministru al Apărării Naționale. Un alt dialog este realizat de istoricul dr. Alex Stoenescu cu Gelu Voican Voiculescu.

Gl.Bg.(r) Mihail Viorel Țibuleac face lumină în cazul dr.Abraham Schachter, fost medic personal al familiei Ceaușescu, care la un moment dat a fost bănuit că aparține la două servicii de informații, israelian și sovietic. Articolul se ocupă și cu urmările deosebite ale acestui caz, mai ales după sinuciderea doctorului Schachter.

Colonelul (r) Nicolae Zărnescu în articolul ”Alertă: epidemie de holeră” împărtășește aspecte concrete din participarea sa la soluționarea unor evenimente cu consecințe negative, asupra stării de sănătate a populației. Profesorul universitar dr. Constantin Troncotă într-un articol și mai incitant ”Spionaj, diamante și valută” descrie întregul proces de procurare a documentației și construirea în 1974, a Fabricii de diamante sintetice din București, prin care se aduceau venituri substanțiale la bugetul statului. Această fabrică, aflată în directa responsabilitate a Securității a ajuns în cele din urmă la o producție ce o situa pe locul al patrulea pe piața mondială la nivelul calitativ.

Din articolul colonelului (r) Nicolae Zărnescu, reiese că în vremea economiei socialiste Intreprinderea de Pescuit Oceanic dispunea de 83 de nave, din care 13 nave ”polar”, unul singur fiind capabil să aducă în țară, la un singur drum, 700 de vagoane de pește congelat. Intrarea unui pescador în apele teritoriale ale Marocului, aflate sub controlul Frontului de Eliberare Polisario, a făcut necesară intervenția omului politic Ștefan Andrei, care pe canale diplomatice a obținut eliberarea navei. Privatizările ulterioare, schimbarea unor specialiști pe motive de ”ceaușism” au dus la pierderea treptată până la desființare a uriașului patrimoniu al Intreprinderii de Pescuit Oceanic.

Din cuprinsul ultimului număr al revistei ”Vitralii” mai menționăm prezentarea pe larg a romanului ”Coldușii” de Valeriu Ilica, o carte care începe când se termină războiul și se termină când începe ”revoluția” și articolul dr.Gelu Neamțu care ne prezintă simbolurile naționale românești sub stăpânirea ungurească.

Fără a epuiza bogatul conținut al revistei, menționăm că cititorii o pot procura de la sediile ACMRR-SRI, prin librăria online www.semneartemis.ro ori în format electronic la www.virgoebooks.com.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 8, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.