Se împlinesc 120 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, supranumită ”poeta sufletelor simple”

La 12 februarie se împlinesc 120 de ani de la nașterea poetei Otilia Cazimir, supranumită ”poeta sufletelor simple”, scriitoare, traducătoare și publicistă. Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu. Acest pseudonim i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul Garabet Ibrăileanu. Simona Lazăr în ”diluviul lent de arome” (Jurnal.ro) susține că poetei nu i-a plăcut niciodată acest nume din moment ce mărturisea: ”Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane…”.

Otilia_CazimirA venit pe lume în casa învățătorului Gheorghe Gavrilescu, din Cotu Vameș, județul Neamț ca al cincilea copil. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în satul natal. În anul 1898 familia s-a mutat la Iași. Aici a urmat gimnaziul, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filozofie. A debutat în anul 1912 în revista ”Viața românească”, cu poezie, iar în proză șapte ani mai târziu în publicația ieșeană ”Însemnări ieșene”.

Cel dintâi volum de poezii, ”Lumini și umbre” a văzut lumina tiparului în anul 1923. Acest volum a fost urmat de ”Fluturi de noapte” (1926), ”Cântec de comoară” (1931), ”Jucării” (1938) și ”Poezii”, volum apărut la Fundația pentru literatură și artă ”Regele Carol II” la București, în 1939. În proză i-au apărut de-a lungul anilor volumele: ”Din întuneric. Fapte și împliniri adevărate” (Din carnetul unei doctorese), București, 1928, ”Grădina cu amintiri și alte schițe” (1929), ”Licurici. Cronici fantastice și umoristice” (1929), ”În târgușorul dintre vii” (1939), ”A murit Luchi” (1942) și ”Prietenii mei, scriitorii” (1960). După instaurarea regimului comunist i-au apărut lucrările: ”Catinca și Catiușa, două fete din vecini” (1947), ”Stăpânul lumii” (1947), ”Alb și Negru” (1949), ”Baba Iarna intră-n sat” (1954). Între anii 1937-1947 Otilia Cazimir a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din 1946 a devenit colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă.

Otilia Cazimir a colaborat la numeroase publicații: ”Însemnări ieșene”, ”Adevărul literar și artistic”, ”Lumea”, ”Bilete de papagal”, ”Iașul nou”, ”Iașul literar”, ”Orizont”, ”Gazeta literară”, ”Cronica”, și altele. Ca traducătoare s-a remarcat prin traducerile din franceză (Maupassant) sau rusă (M. Gorki, A.P. Cehov, A.P. Gaidar, K. A. Fedin etc.).

Otilia Cazimir a fost în primul rând o autoare de poezii pentru copii și iubita poetului George Topârceanu, pe care mulți i-l așează alături ca amant și mentor, deopotrivă (Simona Lazăr). Are o poezie suavă cu un ”simbolism aparent, este mai mult decât o scriitoare pentru copii…explorând lumi cu gâze și globuri albe de păpădii luate de vânt”.

Pentru bogata sa activitate literară, Otilia Cazimir a fost distinsă cu Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societății Scriitorilor Români (1942), Ordinul Muncii (1954 și 1964).

Poeta a decedat la Iași în 8 iunie 1967. Pe starada care-i poartă numele, la nr. 4 din Iași se află Casa memorială ”Otilia Cazimir”. Această casă a fost cumpărată de părinții Otiliei la o licitație, în 1898. Casa a devenit muzeu în anul 1972. Aici, vizitatorii, pot admira 300 de obiecte personale, manuscrise, fotografii și picturi care au aparținut poetei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 12, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.