Jurnalistul de război Adelin Petrișor și-a lansat la Satu Mare cartea „Țara cu un singur gras”

Joi, 13 februarie, în sala de spectacole a Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu” a avut loc conferința și proiecția de film ,,Coreea de Nord, nimic de invidiat” susținută de cunoscutul corespondent de război Adelin Petrișor. La conferință au participat Viorica Shibata, jurnalist la ,,Informația Zilei” profesorul universitar dr. Claudiu Porumbăcean, de la Universitatea  de Vest ,,Vasile Goldiș”. În centrul conferinței a stat cartea scrisă de Adelin Petrișor ,,Țara cu un singur gras”, prefațată de Emil Hurezeanu.

DSCN1114Conferința a debutat cu prezentarea unui film de circa 20 de minute despre realitățile din Coreea de Nord, o țară de 25 milioane de locuitori, cu economie centralizată și 1.800 de dolari venit pe cap de locuitori. Coreea de Nord este țara cozilor nesfârșite, a magazinelor goale dar cu o propagandă centrată pe marele conducător, comandantul suprem Kim Jon Un, un conducător tânăr de circa 28 de ani. La paradele care-l proslăvesc se adună circa un milion de oameni, care într-o disciplină de fier mărșăluiesc în cinstea conducătorului. Coreea de Nord este a doua țară din lume ca număr de militari activi și în rezervă, circa 8 milioane. Din cuprinsul filmului proiectat a reieșit că cetățeanul simplu coreean nu are voie să dețină o mașină. Acolo nu se permite corespondenților să filmeze ori ce și ori unde, numai lucrurile frumoase iar oamenii nu au voie să vorbească cu străinii. Lunar cetățenilor li se asigură 5 kg de cartofi și circa 1,5 kg carne și așa circa 3 milioane de nord coreeni sunt dependenți de ajutoarele alimentare străine. Întreaga țară gravitează în jurul comandantului suprem.

Dr. Claudiu Porumbăcean a arătat în cuvântul său că volumul scris de Adelin Petrișor este o carte document. Morala cărții este că nu avem voie să uităm epoca totalitară nici la noi, cea cuprinsă între 1945 și 1989. Regimul nord coreean este un regim tiranic – a subliniat Claudiu Porumbăcean.

La rândul său Adelin Petrișor a arătat că a avut norocul să viziteze această țară, atunci când regimul a încercat să dea dovadă de deschidere și a permis acesul a circa 100 de jurnaliști. El a relevat interdicțiile existenteîn această țară. De exemplu,cetățenii nu au voie să stea de vorbă cu străinii, pentru această faptă ei pot ajunge într-un lagăr de muncă. Pur și simplu nu-ți vine să crezi că asemenea lucruri se pot petrece într-o țară acum la începutul secolului XXI. Propaganda nord coreeană acționează permanent asupra individului și spală creierele. Cetățenii nu știu ce se întâmplă în afara granițelor țării lor, sunt rupți de lume. Ei trebuie să creadă doar ceea ce spune propaganda lor. Cei care au reușit să iasă din Coreea comunistă au fost șocați de ce au văzut. Interdicția de a te plimba pe stradă ori faptul că ești ținut ore în șir pentru a aplauda liderul este un fapt cotidian. Oamenii nu au curajul să se uite în ochii interlocutorului. Avem de a face cu o țară în care ți se spune permanent ce ai de făcut, din 1948 nord coreenii fac ceea ce li se spune. Ai probleme și dacă nu aplauzi cu frenezie. Un corean a ajuns în lagăr deoarece a consumat băuturi alcolice în timpul doliului pentru fostul conducător. Cu foametea te poți întâlni peste tot. Nu sunt rare nici cazurile de canibalism, mai ales în spațiul rural. Cei prinși sunt executați. Se amintește de faptul că circa 250.000 de oameni ar fi murit de foame, asta în timp ce o mână de oameni, nomenclatura, trăiește bine. Vizavi de această problemă s-a pus întrebarea dacă sistemul capitalist occidental este un sistem ideal. S-a răspuns că nu este, dar este singurul sistem care a funcționat și funcționează în continuare. E bine că noi putem avea opinii diferite. "Dacă toți oamenii ar gândi la fel am avea cu siguranță o problemă", a spus vorbitorul.

În încheiere s-a mai precizat că regimul nord-coreean este o creație a Chinei care a dorit să aibă un tampon cu partea de sud capitalistă. Dar însăși China se teme de ce se întâmplă în Coreea de Nord. Acest stat dispune de 5-8 focoase nucleare, se pare, apoi 10.000 de baterii de artilerie se află amplasate în partea de sud a țării, având raza de acțiune care permite lovirea Seulului. Nord coreenii au mult armament convențional uzat moral, de aceia ar fi apelat la armamentul nuclear. Recurg la tot felul de provocări, dar sunt conștienți că într-o confruntare cu mijloace convenționale ar pierde.

În finalul conferinței Adelin Petrișor a răspuns la întrebările puse din public și a dat autografe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.