Proiect pentru orientarea profesională a viitorilor absolvenţi de liceu ”Perspective profesionale, Carei 2014”

DIRECȚIA DE CULTURĂ ȘI SPORT CAREI lansează proiectul pentru orientarea profesională a viitorilor absolvenţi de liceu ”Perspective profesionale, Carei 2014”  Scopul proiectului este dezvoltarea şi orientarea profesională a elevilor din clasele a XII-a de la licee şi şcoli profesionale.

primarie-careiProiectul are trei obiective principale:

  1. de a oferi viitorilor absolvenți informații despre diferite profesii și de a facilita alegerea unei cariere profesionale prin discuții cu persoane care activează în diferite domenii
  2. conştientizarea faptului că după terminarea studiilor, municipiul Carei poate oferi absolvenţilor posibilităţi de angajare sau domenii în care să deschidă o afacere, prezentând și că în ultima perioadă exista multe cazuri în care persoane care au lucrat în alte părţi (alte oraşe din ţară sau din străinătate), au revenit în Carei şi îşi practică meseria în oraşul natal.
  3. prezentarea de posibilități de reorientare profesională

Obiective specifice

  1. să facilităm procesul autocunoaşterii elevilor, prin descoperirea propriilor valori, abilităţi, interese, puncte tarei/puncte slabe şi ancore în carieră
  2. detalierea unei opţiuni de carieră prezentându-i şi evaluându-i avantajele
  3. oferirea de informaţii despre posibilile locuri de muncă şi despre condiţiile pe care le impun angajatorii precum şi despre potenţialele meserii
  4. oferirea unor exemple de persoane care au reușit în carieră, de careieni care după absolvirea facultății au revenit ori sau stabilit în Carei.

Implementarea practică a proiectului

Fiecare instituție școlară a primit un formular în care elevii trebuie să menționeze cariera pe care doresc să o urmeze după absolvirea studiilor liceale. În funcție de rezultatul chestionarului, vor fi invitate la workshop între 7-10 persoane care activează în domeniile în care vor să urmeze cariere elevii careieni. Workshop-ul va debuta cu o prezentare generală a detaliilor privind evenimentul, după care fiecare invitat va răspunde întrebărilor elevilor 30 de minute, timp în care elevii se vor putea interesa despre meseria pe care doresc să o urmeze și vor putea culege informații despre posibilitatea de a-și exercita meseria în orașul natal. Un alt punct care se va discuta în cadrul evenimentului îl reprezintă posibilitatea de reorientare în cazul unui eşec profesional. Cei care nu-şi găsesc un loc de muncă, trebuie să conştientizeze că există alternative: agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă oferă cursuri de reorientare profesională, există diverse asociaţii care oferă training-uri sau posibilităţi de muncă pe bază de colaborare. Este important ca persoanele aflate într-o astfel de situaţie să fie întotdeauna bine informate şi să răspundă pozitiv oricăror oportunităţi care se ivesc. Acest aspect va fi discutat cu reprezentanții AJOFM Satu Mare.

La final toţi elevii participanţi vor primi un chestionar cu privire la orientarea profesională, a cărui rezultate vor fi centralizate, prelucrate și puse la dispoziția celor interesați.

Workshopul va avea loc în perioada 4-5 martie în Castelul Karolyi.

BOGDAN GEORGESCU

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.