Poetul și eseistul Ion Mureșan, prezent la Satu Mare în cadrul programului cultural „Mari scriitori contemporani la Satu Mare”

Vineri, 14 februarie, în cadrul programului "Mari scriitori contemporani la Satu Mare”, la Centrul Cultural Poesis, a avut loc o întâlnire a iubitorilor de literatură cu scriitorul Ion Mureșan. Întâlnirea a fost organizată de redacțiile revistelor Poesis, în colaborare cu Direcția pentru Cultură Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Satu Mare.

DSCN1118Ion Mureșan este laureat al Premiului Național "Mihai Eminescu” OPERA OMNIA-2013. În cuvântul de întroducere, George Vulturescu a salutat  prezența la Satu Mare a poetului Ion Mureșan și a arătat că acesta a onorat cu participarea sa mai multe ediții ale "Zilelor Poesis”. Alături de Ion Mureșan s-a aflat la Satu Mare editorul dr. Gavril Țărmure, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și director al Editurii Charmides din Bistrița.

În cuvântul său Gavril Țărmure a elogiat revistele sătmărene Poesis și în general viața culturală bogată din județul Satu Mare. A mărturisit că pentru el a fost o mare bucurie faptul că a putut să editeze ultima carte a lui Ion Mureșan, "Oglinda aburită, eseuri conversaționale", carte care a apărut în 2013. Consideră că Ion Mureșan este un prieten foarte bun, dar în același timp și un scriitor foarte exigent. Multe poeme ale sale sunt memorabile deoarece conțin cuvinte care se potrivesc perfect în locul în care sunt folosite. Încă atunci, în 1981, când a scos volumul "Cartea de iarnă", Ion Mureșan s-a anunțat ca un mare poet. Această lucrare a fost reeditată fiindcă este o carte ce servește drept reper. Ion Mureșan este un poet în tot ce scrie. Toate textele sale au har și arată un mare talent. George Vulturescu a făcut precizarea că următorul număr al revistei Poesis, revistă care sărbătorește 25 de ani de la prima apariție, va avea rezervat un spațiu generos pentru creația lui Ion Mureșan.

Dr. Gheorghe Glodeanu a vorbit despre marea importanță pe care o are editura Charmides înființată de Gavril Țărmure. Gheorghe Glodeanu a făcut o scurtă prezentare a poetului Ion Mureșan. Acesta s-a născut la 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni din județul Cluj. În 1981 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității "Babeș-Bolyai” din Cluj. Și-a făcut ucenicia de scriitor la revista studențească "Echinox", ajungând în cele din urmă la revista clujeană "Tribuna". Gheorghe Glodeanu consideră că Ion Mureșan scrie în continuare cu încăpățânare poezii și continuă să creadă în menirea lor. El are puterea de a crede că nu există o inflație de reviste literare și scriitori. Ion Mureșan crede în funcția terapeutică a artei, el transformă cantitatea în calitate. Fiecare poem a lui este un moment de referință. El este pe deopotrivă și poet și eseist, stă mărturie în acest sens volumul "Oglinda aburită, interviuri conversaționale". Interviurile lui duc cu gândul la poetul Ion Mureșan, care are capacitatea de a trăi în fiecare clipă poezia. George Vulturescu a lăudat calitatea interviurilor și responsabilitatea lui Ion Mureșan pentru tot ce scrie și  a dat citire unui material scris în 1993 despre Ion Mureșan.

Ion Mureșan, luând cuvântul, și-a manifestat surprinderea față de cuvintele frumoase rostite de vorbitori la adresa sa și a creației sale și a recunoscut că aceste cuvinte i-au trezit o vie emoție. Ioan Anițaș a pus două întrebări poetului. Prima, dacă a fost "cutezător”, aluzie la revista de odinioară, și a doua, cum de a fost distins cu Premiul OPERA OMNIA la vârsta pe care o are. Poetul a răspuns că a început să scrie din fragedă tinerețe. Din clasa a VII-a a fost mereu distins la concursuri cu premiul II, abia în clasa a XII-a a reușit să ia premiul I. În legătură cu premierea a considerat că juriul a hotărât să-i dea premiul, având în vedere numeroasele dispariții de scriitorilor optzeciști. S-a temut probabil că nu va avea cui să mai dea premiul. Pentru cei prezenți, Ion Mureșan a citit câteva poezii din creația sa. Una dintre ele a fost închinată poetului Alexandru Mușina, decedat vara trecută, la vârsta de 59 de ani. În memoria poetului cei prezenți au păstrat un minut de reculegere.

Din partea instituției gazdă a luat cuvântul Dumitru Păcuraru. El a rostit cuvinte de apreciere la adresa poetului Ion Mureșan, pe care l-a numit un mare scriitor profesionist. Dumitru Păcuraru a prezentat o frumoasă antologie ilustrată, cu imagini din Satu Mare și a menționat că majoritatea scriitorilor prezenți în antologie s-au aflat în sală. La finalul întâlnirii, doritorii au putut achiziționa cărți cu dedicație din partea autorului.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 15, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.