Anunţul ministrului Daniel Constantin pentru agricultori: Certificatele de depozit la cereale vor fi reintroduse

Certificatele de depozit la cereale vor fi reintroduse. Agricultorii vor putea beneficia pe baza lor de împrumuturi bancare garantate de stat.  Guvernul va aproba săptămâna viitoare un act normativ pentru reintroducerea certificatelor de depozit la cereale, pe baza cărora fermierii pot obţine credite, a declarat agenţiei Mediafax ministrul Agricultrii, Daniel Constantin.

5542060-mediafax-foto-octav-ganea"Săptămâna viitoare vom avea o iniţiativă guvernamentală, o Ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Într-un an în care producţia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajută fermierii să îşi ducă producţia într-un siloz şi beneficiază de un certificat pe baza căruia pot lua credit", a spus ministrul.

El spune că aşa cum este în prezent legislaţia favorizează un număr redus de persoane, în special marii fermieri.

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în aprilie 2013, când a fost suspendată.

"Noua formă a legii favorizează toţi fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare şi cu băncile. Săptămâna viitoare sper să intre pe ordinea de zi a guvernului", a mai spus el.

Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici.

În acest fel, fermierii pot face lucrările de toamnă cu creditele obţinute.

Din 2009 şi până la data suspendării schemei, depozitarii licenţiaţi au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane tone, având o valoare de 1,4 miliarde lei.

"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienţă a aplicării schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantităţii totale de seminţe de consum acoperită prin certificate de depozit, cu nivelul total al producţiei de cereale şi oleaginoase de circa 73 milioane tone obţinute pe perioada de aplicare a schemei, cât şi prin dirijarea indirectă a fondurilor publice puse la dispoziţia schemei, către beneficiari care aveau în fapt triplă calitate ( depozitar-producător agricol – deţinător de certificate de depozit ) nefiind astfel supuşi presiunii pieţei ca marea masă a fermierilor care nu deţin spaţii de depozitare şi nu au putut accesa niciodată schema datorită politicilor practicate de traderi", potrivit reprezentanţiolor Ministerului Agriculturii.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2014. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.