UE dă ultimatum de şase luni Statelor Unite în problema vizelor pentru români

Comisia Europeană a dat un ultimatum de şase luni Statelor Unite pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ameninţând cu introducerea de vize pentru diplomaţii americani, scrie Euractiv.

obama-angryCetăţenii din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pot călători fără vize în mai multe ţări listate în anexa a doua din Regulamentul nr 539/2001, care descrie principiul reciprocităţii, conform căruia un stat terţ, care beneficiază de renunţarea la vize pentru spaţiul UE, trebuie să aplice acelaşi tratament tututor cetăţenilor din spaţiul comunitar. Cu toate acestea, locuitorii statelor care au aderat recent la UE au nevoie în continuare de vize pentru a călători în Statele Unite, Canada sau Australia, chiar dacă oamenii din aceste trei ţări nu au nevoie de vize în aceleaşi state membre.

Un nou regulament intrat în vigoare la finele anului trecut impune ca toate statele membre UE să "reacţioneze împreună" în ceea ce priveşte acordarea de vize, în special în cazul în care alte state "supun cetăţeni ai UE unui tratament diferenţiat".

Dacă situaţia nu se va rezolva în următoarele şase luni, Uniunea ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia, conform sursei.

Gandul.info

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2014. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.