Noile prevederi ale legii privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice

Ca urmare a modificărilor survenite în Ordinul ANAF care limitează cantitățile de tutun, carburant și alimente, care pot fi introduse în România fără plata taxelor vamale, pentru prevenirea unor încălcări ale legislației în vigoare pe timpul unor proteste spontane, Jandarmeria Satu Mare face următoarele recomandări:

6013115-mediafax-foto-octav-ganea– Adunările publice se pot organiza și desfășura numai cu respectarea prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

– Pentru organizarea adunãrilor publice solicitanții se vor adresa, în scris, primarului unitãții administrativ-teritoriale pe a cãrei razã urmeazã sã se desfãșoare adunarea.- Organizatorii adunãrilor publice vor depune declarația scrisã la primãriile municipale, orãșenești sau comunale pe al cãror teritoriu acestea urmeazã sã se desfãșoare, cu cel puțin 3 zile înainte de data desfãșurãrii acestora, în care trebuie sã menționeze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii și durata acțiunii, traseele de afluire și defluire, numãrul aproximativ al participanților, persoanele împuternicite sã asigure și sã rãspundã de mãsurile de organizare, serviciile pe care le solicitã din partea autorităților publice- Organizatorii adunãrilor publice sunt obligați sã înregistreze declarațiile de desfãșurare a adunãrilor publice Jandarmeriei Satu Mare, cu cel puțin 48 de ore înainte

– Totodată organizatorii trebuie sã ia mãsuri pentru interzicerea participãrii la adunãrile publice a persoanelor care au asupra lor bãuturi alcoolice sau care se aflã sub influența acestora.

– De asemenea organizatorii adunãrilor publice sunt obligați sã ia mãsuri pentru îndepãrtarea participanților care, prin modul de manifestare, tulburã ordinea și liniștea publicã, iar când aceștia nu se supun, sã îi semnaleze forțelor de ordine.

-Organizatorii trebuie sã întrerupã imediat adunarea publicã atunci când constatã cã au intervenit fapte de natură a stânjeni folosirea normalã a drumurilor publice, a transportului în comun, ori sã degenereze în acțiuni turbulente de naturã a pune în primejdie ordinea și liniștea publicã, siguranța persoanelor, integritatea corporalã, viața sau bunurile acestora, ori ale domeniului public.

– Adunările publice nu pot fi continuate dupã ora 23.00.

Cu ocazia manifestărilor și adunărilor publice organizatorii adunărilor publice sunt obligați sã interzicã participarea la astfel de manifestații a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritantlacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfãșurãrii normale a acestora.

Sunt  interzise adunãrile publice prin care se urmãrește încãlcarea ordinii, siguranței sau moralitãții publice, a drepturilor și libertãților cetãțenilor ori punerea în pericol a sãnãtãții acestora sau cele care incită la discriminare, violență publică și manifestări obscene contrare bunelor moravuri.

Participanții la adunãrile publice sunt obligați:

– sã respecte recomandãrile fãcute de organizatorii adunãrilor publice sau forțele de ordine;

– sã se abținã de la acțiuni de naturã a împiedica desfãșurarea normalã a adunãrilor publice,

– sã pãrãseascã imediat adunãrile publice sau locul unde acestea se desfãșoarã, când au fost somați de cãtre organizatori sau forțele de ordine,

– sã nu participe la adunãri publice în stare de ebrietate, sã nu consume și sã nu distribuie bãuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 20, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.