Pictorița și poeta Iulia Olaru a fost omagiată la Muzeul de Artă

Vineri, 21 februarie, la Muzeul de Artă din Satu Mare, în organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Uniunea Artiștilor Plastici Satu Mare și Francisc Edmund Balogh, a avut loc evenimentul omagial "Memorial Iulia Olaru”.

În debutul programului, asistența a audiat o piesă muzicală în interpretarea lui Francisc Edmund Balogh – percuție, Bodor Csaba – chitară și Cserey Csaba – percuție. Piesa intitulată "Zâmbetul Iuliei” a fost prezentată de toți trei muzicienii.

Despre poeta și pictorița Iulia Olaru a vorbit Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Iulia Olaru s-a născut la 22 februarie 1963 la Satu Mare. A studiat pictura la Școala de Arte Satu Mare, debutând în pictură în 2009 la Toronto în Canada. A fost membră a Asociației "Casa Creației Sătmărene”. Ca poetă a semnat patru volume de poeme, ultimul alături de soțul său, Francisc Edmund Balogh, intitulat "Canon”, apărut la Editura "Citadela” anul trecut.

Felician Pop a vorbit despre acest ultim volum al Iuliei și a rememorat crâmpeie din activitatea culturală la care Iulia a participat anul trecut.

Francisc Edmund Balogh a citit un poem pe care l-a scris la 40 de zile de la plecarea Iuliei. A mărturisit că relațiile lui cu Iulia a fost atemporală, "fără început și fără sfârșit”. Împreună au făcut artă, împreună au publicat 7 cărți. Colaborarea lor pe tărâmul artei le-a înfrumusețat viața.

Poeta Loredana Știrbu a spus că de era legată de Iulia printr-o frumoasă prietenie, de peste 10 ani. Iulia a fost un om plin de energie și idei, ei se datorează faptul că a început și ea să scrie poezii. Iulia i-a fost o prietenă adevărată și generoasă.

Poetul și editorul Aurel Pop a făcut precizarea că Iulia obișnuia să vorbească de cărțile scrise de ea, ca de niște copii ai ei. Cel de-al cincilea volum de poeme i-a fost încredințat lui de către Iulia. Aurel Pop a propus editarea acestui volum la împlinirea unui an de la plecarea Iuliei. De asemenea a propus editarea, în cadrul Caieteleor eminesciene, a unui volum dedicat Iuliei, publicarea unui grupaj de poeme în revista "Citadela”, cuprinderea creațiilor ei într-o antologie. A mai propus ca, cu ocazia concursului de anul acesta "Recitatio”, elevii să recite și poeme din creația Iuliei. Mai mulți tineri, alături de Loredana Șirbu și Francisc Edmond Balogh, au citit din creația Iuliei. Asistența a mai putut urmări un fragment de film în care Iulia Olaru a pictat în direct, un peisaj din Toronto, în viziune proprie.

DSCN1152

DSCN1154

DSCN1158

DSCN1159

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 21, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Pictorița și poeta Iulia Olaru a fost omagiată la Muzeul de Artă

  1. Formatia din imagine a fost alcatuita din Francisc Balogh – percutie, Bodor Csaba – chitara, Cserey Csaba – percutie. Piesa Zambetul Iuliei a fost prezentata de toti trei muzicienii. Va multumesc!

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.