La Cenaclul „Afirmarea” au citit poezie Mihai Sas și Ioan Hada

Sâmbătă, 22 februarie, în cadrul ședinței Cenaclului "Afirmarea”, care a avut loc la Muzeul Județean de Istorie, au citit poeții Mihai Sas și Ioan Hada. Mihai Sas, cunoscut mai mult ca prozator, s-a încumetat de data aceasta să vină la cenaclu cu un grupaj de 14 poeme, cu care i-a surprins în mod plăcut pe toți cei prezenți. Loredana Știrbu a precizat că îl consideră pe Mihai Sas "un poet mai bun decât prozator”. Poemele lui sunt puternic ancorate în realitate și ele reflectă personalitatea multilaterală a autorului, experiența lui de o viață. S-a făcut observația că poezia "nu trebuie explicată”.

DSC_0104 (1)

DSC_0108 (1)Loredanei Știrbu i-a plăcut mai ales poezia întitulată "Grâul”. "Iarba se schimbă numai în lapte/Pe când grâul se transformă la nesfârșit/În pâine, sânge, carne, rachiu./Grâul se formează în pământ/Timp de nouă luni de zile./Numai grâul și copilul stă în uterul mamă, pământ/ O perioadă egală la durată/ Grâul are vocația nemuririi".

Claudiu Govor l-a felicitat pe autorul poemelor pentru curajul de care a dat dovadă, abordând de data aceasta poezia. A considerat că el "are teme și că abordează cu succes omul”. Se obsearvă la Mihai Sas că desprinderea de proză este dificilă, unele poezii reprezintă "proză versificată”. Gheorghe Crețu a scos în evidență interesul autorului pentru tot ce mișcă în jurul lui, mesajul pe care îl transmite, metaforele frumoase folosite. Poezia lui Mihai Sas reprezintă "un fel de melancolie a vieții”. Gheorghe Cormoș s-a referit la mesajele pe care le transmit poemele, la aspectul lor de "poezie frazată” și la necesitatea unei elaborări mai atente a unora. Ion Bala a observat aria largă a tematicii poeziei lui Mihai Sas. Faptul că pe arii restrânse, poezia lui este minunată, amintind  poemele "Muntele”, „Dacă” și "Pulberea de stele”. Mihai Sas a mulțmit pentru aprecierile, îndemnurile și chiar critica formulată de colegi. El a recunoscut că atunci când scrie, întotdeauna pornește de la fapte concrete. Greutatea de a se exprima mai sensibil în poezii, își are originea în copilăria și tinerețea lui mai aspră.

DSC_0107 (1)Poetul maramureșan Ioan Hada a citit un grupaj de 40 de poezii care au demonstrat că el are un stil propriu, format, are o poezie profundă, care în unele locuri pare religioasă. Loredana Știrbu a considerat că a audiat unele poezii "prea explicate dar care curg totuși frumos”. În contradicție cu ce afirmă Ioan Hada în poezii, că viața "nu ne dă nimic”, Mihai Sas crede că viața ne dă totul. Dacă unii cred că viața nu  are un rost, nu avem decât să-i dăm noi un rost. Ion Bala a observat repetarea, în cele mai multe poezii, a cuvântului "care”, ceea ce are efecte negative. În multe locuri poezia sa este melancolică, monotonă precum Bacovia.

Georgeta Govor și Angela Munteanu au interpretat cântece din repertoriul propriu, printre acestea numărându-se și cântecul "Rugă” pe versurile poetului Ion Bala. Printre iubitorii de literatură prezenți la cenaclu i-am remarcat pe Ovidiu Mica și Vasile Bărbuș Crățu, care fiecare au citit câte o epigramă la adresa autorilor, Cornel Burcea, Cecilia Sas, Lia-Gabrilela Koka, Rodica Mare, Rodica Cuc, Lia-Florica Nicoară și alții.

Lui Mihai Sas, care și-a citit versurile în ședința de sâmbătă, 22 februarie 2014, a Cenaclului "Afirmarea", Ovidiu Mica i-a dedicat o epigrmă compusă pe loc:

"S-a prezentat cu brio bardul

Și confrații n-au dat cu barda,

Nea Mihai, chiar de li-i vopsit gardul,

Fii atent și nu coborî garda!"

                                                                                                                                                                                                                                                                      Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 23, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to La Cenaclul „Afirmarea” au citit poezie Mihai Sas și Ioan Hada

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.