Simpozion și expoziție foto-documentară la Muzeul Județean, la împlinirea a 90 de ani de la înființarea Reuniunii Române de Cântări și Muzică ”Vasile Lucaciu”

Luni, 24 februarie, în organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Muzeului Județean de Istorie, Biblioteca Județeană și Universitatea de Vest "Vasile Goldiș” Arad – Filiala Satu Mare, a avut loc un simpozion și o expoziție foto-documentară, dedicate împlinirii a 90 de ani de la înființarea Reuniunii Române de Cântări și Muzică ”Vasile Lucaciu”.

DSC_0125În deschidere dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean, a vorbit despre importanța evenimentului de acum 90 de ani, care s-a înscris ca un moment cultural deosebit în istoria Sătmarului. Reuniunea a avut o activitate deosebită sub conducerea lui Adrian Demian, dobândind o faimă națională. La simpozion au participat cu comunicări prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean, conf. univ dr. Olimpia Neagu, dr. Paula Virag de la Muzeul Județean, părintele greco-catolic Alexandru Dragoș, Felician Pop de la Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale și dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană.

Vorbitorii au subliniat rolul jucat de Vasile Lucaciu în apărarea limbii și spiritualității românești, despre activitatea lui ca profesor la Liceul regesc din Satu Mare, azi Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, activitatea lui politică din cadrul Partidului Național Român, ca memorandist și parlamentar. Poporul nu l-a uitat niciodată și i-a închinat o doină ”Doina lui Lucaciu”, care a fost interpretată în fața asistenței de folkistul George Negrea.

DSC_0126În Satu Mare întotdeauna a existat o elită intelectuală românească, întărită cu cei veniți din alte părți ale Transilvaniei precum Emil Tișcă, G. M. Zamfirescu, Dariu Pop și alții. S-au făcut însemnate precizări despre viața și activitatea lui Adrian Demian, dirijorul și profesorul patriot sub a cărui conducere Reuniunea de Cântări a dobândit o faimă națională. Prin alegerea numelui lui Vasile Lucaciu sătmărenii au vrut să arate că și după moarte Vasile Lucaciu promovează românismul și spiritualitatea românească.

DSC_0120Momentele muzicale din cadrul simpozionului au fost realizate de prof. Lavinia Dragoș de la Liceul de Artă ”Aurel Popp”, Izabela Voropciuc din clasa profesoarei Annamaria Manfredi de la același liceu și de Asociația Corală ”Medieșana” din Medieșu Aurit, dirijori Ileana și Ioan Petrovici.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 24, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.