Ionel Costescu și-a lansat cartea ”Hodișa … la poalele codrului, satul peregrinului…”

Luni, 24 februarie în sala de ședințe a Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare a avut loc lansarea monografiei satului Hodișa, intitulată ”Hodișa … la poalele codrului, satul peregrinului…”. Autorul cărții este Ionel Costescu, fiu al satului.

După absolvirea liceului Ionel Costescu a urmat Institutul Politehnic București. De-a lungul anilor a desfășurat o bogată activitate în cercetare și proiectare. El deține numeroase certificate de inventator în domeniul tehnic. A publicat articole în reviste de cultură din țară. Tot el este autorul monografiei  satului Hodișa, editată în anul 1993.

Ioan Mircea Ardelean, directorul instituției gazdă a mărturisit că pentru el este o plăcută surpriză prezența unui număr atât de mare de oameni la lansarea cărții, majoritatea fiind fii ai satului sau legați într-un fel de acest sat. Publicarea cărții fiind un act de cultură deosebit, Hodișa fiind un sat cu vechi tradiții românești.

Despre carte au mai vorbit dr. Viorel Câmpean, care a lăudat inițiativa autorului de a reveni după 20 de ani asupra unei monografii, cu o alta, mult mai complexă, atotcuprinzătoare, bazată pe o temeinică documentare.

Cuvinte frumoase despre carte au mai fost rostite de părintele protopop Ioan Socolan, care a recunoscut că este surprins de bogăția și frumusețea cuvintelor din carte și l-a felicitat pe autor pentru curajul de care a dat dovadă dând la iveală această carte de referință. Felicitări pentru autor au mai fost adresate de către viceprimarul dr. Radu Roca, care a apreciat uriașa muncă de cercetare și rigoarea științifică a lucrării. Părintele protopop Marian Crainic a spus că avem dovada că mai există oameni care ostenesc în a așterne pe hârtie istoria, tradițiile și obiceiurile locurilor de unde se trag.

Aurel Pop, directorul Editurii ”Citadela”, editorul cărții, a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorului, care a desfășurat o muncă uriașă de identificare a documentelor și informațiilor care au stat la baza elaborării uneia dintre cele mai bune monografii din câte s-au scris. El a fost surprins de faptul că din cele 81 de monografii scrise în județ în ultimii 100 de ani, nu există o monografie românească pentru orașul Satu Mare. A sperat că în viitor actualii edili vor încuraja și sprijini scrierea și a altor asemenea monografii.

Autorul, Ionel Costescu a spus în încheiere că s-a simțit dator să scrie istoria comunității din care se trage. El a mulțumit tuturor acelora care l-au ajutat în procesul de documentare și au acordat  sprijin financiar pentru ca această lucrare să poate apare.

DSC_0159

DSC_0137

DSC_0179

DSC_0167

DSC_0144

DSC_0175

DSC_0130

DSC_0131

DSC_0132

DSC_0133

DSC_0143

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 25, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.