A murit baritonul Nicolae Herlea

În seara zilei de 24 februarie, în urma unor complicații ale stării de sănătate datorate vârstei înaintate, a murit baritonul Nicolae Herlea.

nicolae-herlea-prim-baritonul-operei-bucuresti-a-incetat-din-viata-115349-1S-a născut la București, la 28 august 1927. A urmat Conservatorul din București, apoi cursurile de specializare la Academia di Santa Cecilia din Roma. Pe scena Operei Națonale din București a debutat în 1951, în rolul Silvio din Paiațe. Baritonul Nicolae Heerlea a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. A cântat pe marile scene ale lumii: Scala din Milano, Opera Națională din Praga, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera Națională din Berlin. Timp de trei ani, începând din 1964, a fost membru al Operei Metropolitan din New York.

Printre rolurile sale se numără: Figaro din Bărbierul din Sevilia, Lordul Ashton din Lucia de Lammermoor, Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet și multe altele. Dintre marii artiști în compania cărora a cântat se numără: Montserrat Caballe, Mario del Monaco, Placido Domingo, Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano etc.

Nicolae Herlea a fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée. A predat la Academia de Muzică din București. Pentru activitatea sa remarcabilă a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural (1968), Ordinul Muncii (1974), Ordinul Tudor Vladimirescu (1981) și Ordinul Steaua României (2000).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 25, 2014. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.