Opoziţia din Turcia îi cere demisia lui Erdogan în cadrul unui scandal de spionaj

Opoziţia turcă i-a cerut premierului Recep Tayyip Erdogan să demisioneze după dezvăluirea, luni seara, a unei înregistrări, denunţate drept un "montaj" de către putere, care-l implică într-un vast scandal de corupţie.

tayyip-erdogan-lebanon"Guvernul este necesar să demisioneze imediat. Şi-a pierdut orice legitimitate", a declarat Haluk Koç, un vicepreşedinte al principalei forţe de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), în urma unei reuniuni de urgenţă, în noaptea de luni spre marţi.

"Premierul să nu mai piardă o clipă şi să demisioneze", a insistat Koç.

Reprezentanul opoziţiei reacţionează astfel după difuzarea pe YouTube a unei înregistrări prezentate drept o înregistrare a unei conversaţii purtate de către Erdogan şi fiul său mai mare Bilal, în care cei doi evocă modalităţi de a face să dispară o importantă sumă de bani, în urma dezvăluirii scandalului de corupţie care a afectat Guvernul pe care îl conduce începând de la 17 decembrie.

În această înregistrare, a cărei autenticitate nu a fost confirmată de vreo sursă independentă, Erdogan îi cere fiului său să-i adune pe alţi membri ai familiei, cu scopul de a face să dispară imediat câteva milioane de euro şi dolari ascunşi la domiciliile unor rude.

Erdogan a reacţionat încă de luni seara faţă de aceste acuzaţii, denunţându-le, într-un comunicat, drept "produsul unui montaj (…) complet fals" şi ameninţând că-i va da pe autori în judecată.

Această înregistrare a provocat agitaţie toată noaptea de luni spre marţi pe reţele de socializare, după câteva ore de la dezvăluiri făcute de două ziare apropiate regimului islamo-conservator care acuză magistraţi apropiaţi confreriei predicatorului Fethullah Gülen că au pus sub ascultare mii de persoane, inclusiv pe Erdogan.

De la mijlocul lui decembrie, premierul acuză organizaţia lui Gülen că instrumentalizează anchete anticorupţie în curs, în cadrul unui complot vizând să-l destabilizeze înaintea alegerilor municipale din martie şi alegerilor prezidenţiale din august.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 25, 2014. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.