Pe 3 martie începe Postul Mare. Află care este rolul lui în viața credincioșilor ortodocși și catolici

Postul Paștelui din 2014 începe pe data de 3 martie, iar ultima zi a Postului Mare va fi 19 aprilie, Învierea Domnului urmând să fie prăznuita în 20 aprilie. Postul Paștelui, sau postul care precede Învierea Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durată de peste an ale Bisericii Ortodoxe, de aceea este numit și Postul Mare.

astazi-a-inceput-postul-pastilor-0Postul presupune abținerea totală sau parțială de la anumite alimente și băuturi, în scop religios-moral. Însă doar reținerea de la anumite mâncăruri și băuturi trebuie însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele, adică însoțirea postului trupesc cu postul sufletesc. Credinciosul trebuie să fie pios, smerit, să îi ajute pe semenii lui și să uite orice supărări, ură, să îi ierte pe cei care i-au greșit și să le ceară iertare celor cărora le-a greșit.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, subliniază că postul nu este o “cură de slăbire”, ci una a împăcării cu apropiații, a rugăciunii și faptelor bune, după cum spunea și părintele Ilie Cleopa”, notează realitatea.net. În 2014, Paștele ortodocșilor va fi serbat în aceeași zi cu cel al catolicilor, la fel ca în 2010 și 2011.

Tradiția românească spune că înainte de Postul Paștelui, toate rufele trebuie să fie spălate, iar vasele trebuie să fie opărite. Tot în această perioadă se spune că nu este bine să se facă nunți. În a cincea săptămână de post, încep Deniile, data la care începe curățenia de primăvară.

În Postul Mare se postește astfel: în primele două zile din prima săptămână a postului Paștelui (luni și marți) se recomandă, pentru cei ce pot, să țină post complet sau post negru, iar pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă. La fel se va posti și în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare, cum le mai este cunoscută credincioșilor.

Miercurea se ajunează până seara când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv), se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbătă și duminică, de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin. Se dezleagă, de asemenea, la vin și untdelemn de sărbătorile  “Sfinții 40 de mucenici” (9 martie), “Joia Canonului celui mare”, înainte și după serbarea “Buneivestiri” (24 și 26 martie), după unii și în Joia Patimilor. Dezlegare la pește este în ziua praznicului Buneivestiri (25 martie) și în Duminica Floriilor. Când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.

Postul Mare aduce aminte de postul de 40 de zile ținut de Mântuitor înainte de începerea activității sale mesianice. Postul Pasților este ținut și în Biserica Romano-Catolică, la care are tot durata de 40 de zile, însă nu începe luni, ca la ortodocși, ci în miercurea numită a Cenușii, pentru că în această zi se practica presărarea cenușii pe creștetul capului (rest din ceremonialul penițentei publice din vechime, moștenit de la evrei). Catolicii dezleagă postul în duminicile Păresimilor, când mănâncă “de dulce”.

 

 

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 1, 2014. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.