Cuiburi artificiale pentru păsările din pădurile din Ariile Protejate „Râul Tur”

Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare în parteneriat cu Ocolul Silvic Satu Mare pe parcursul săptămânii trecute au instalat cuiburi artificiale în pădurile din Ariile Protejate „Râul Tur”. Împreună cu Ocolul Silvic Livada săptămâna viitoare vor instala cuiburi artificiale.

Acțiunea, care a început de doi ani și prin care au fost instalate 480 de cuiburi a fost continuat în acest an de organizații partenere. Cuiburile artificiale completează locurile de cuibărit naturale. Astfel oferă loc de adăpost și de cuibărit păsărilor cântătoare precum vrabia de câmp (Passer montanus), pițigoi albastru (Cyanistes caeruleus), pițigoi mare (Parus major), muscar gulerat (Ficedula albicollis) și țiclean (Sitta europaea). Cuiburile instalate sunt controlate și curățite periodic. Cu ajutorul datelor avem oportunitatea de a urmări evoluția numerică a păsărilor și eficacitatea, rata de ocupare a cuiburilor. Cuiburile expuse în anii trecuți au fost ocupate de păsări în jur de 80%.

Păsările cântătoare nu numai că fac pădurile pline de cântec, dar le și protejează. Se hrănesc cu diferite insecte și larve, astfel curăță pădurea și arborii în mod natural. Astfel nu mai este necesară folosirea chimicalelor, care sunt dăunătoare și otrăvitoare pentru fiecare specie de insectă, inclusiv și pentru cele protejate.

Anul acesta specialiștii Ocolului Silvic Satu Mare și ai SCA – SM au instalat în jur de 300 de cuiburi artificiale în pădurea din Nisipeni, Agriș, Micula și Noroieni. Cu Ocolul Silvic Livada vor fi instalate încă aproximativ 200 de cuiburi tot în pădurile aflate în Ariile Protejate „Râul Tur”.

_MG_3872

_MG_3877

P1150603

IMG_7078

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 3 martie 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.