Expoziție de podoabe datând din preistorie până în epoca contemporană, la Muzeul Județean Satu Mare

Miercuri, 5 martie, la Muzeul Județean Satu Mare s-a deschis expoziția "Podoabe de-a lungul istoriei, simboluri de frumusețe și însemne ale puterii". Expoziția este organizată sub egida Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie Satu Mare și Muzeul de Istorie și Artă Zalău.

DSCN1223Din partea instituției gazdă a vorbit dr. Liviu Marta directorul Muzeului Județean Satu Mare, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, şi muzeografii Cristian Virag şi Diana Iegar din partea muzeului sătmărean, care au prezentat pe larg expoziția în ordine cronologică. Sunt expuse piese de podoabe din preistorie și până în epoca contemporană.

Tendința de împodobire a corpului sau a vestimentației nu este un apanaj al vremurilor contemporane. Descoperirile arheologice au identificat piese de podoabă bogat ornamentate încă din paleolitic. Astfel, sunt expuse coliere de mărgele din scoici și marmură, plăci ornamentale de lut, coliere de mărgele și cupru. Într-una din vitrine vizitatorii pot admira piesele Depozitului de ace de bronz de la Petea, care conține fibule de bronz, brățări cu noduri, pandantive de argint aurit. Așa cum a subliniat dr. Liviu Marta atunci când a prezentat expoziția, podoabele au însoțit permanent în istorie femeile iar podoabele au definit todeauna și personalitatea purtătorului. Multe din piesele expuse provin din situri funerare.

Se mai pot admira piesele depozitului de la Acâș sau cele aparținătoare tezaurului de la Cehei, județul Sălaj, compus din brățări din bronz, pandantive vârf de săgeată, cercei din argint, fibule, aplici și catarame. Din epocile mai apropiate de noi sunt expuse frumoase săbii de paradă precum și podoabele caracteristice Țării Oașului și Zonei Codrului, zgărzi, clopuri frumos decorate cu mărgele, o cunună de mireasă și alte numeroase piese valoroase care merită văzute.

DSCN1220

DSCN1222

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 5, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.