Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de independență faţă de Ucraina

Deputaţii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, o etapă prealabilă referendumului, care să permită alipirea acestei regiuni la Rusia. Ei au invocat precedentul Kosovo pentru a-şi justifica demersul din punct de vedere al dreptului internaţional.

crimeea"O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată de 78 din totalul de 81 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.

Textul lor face referire la Carta Naţiunilor Unite şi la "o întreagă serie de documente internaţionale ce stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum avizul emis de Curtea Internaţională de Justiţie din 22 iulie 2010, potrivit căruia "proclamarea unilaterală a independenţei de către o parte a unui stat nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional".

Dacă referendumul din 16 mai conduce la o alipire a Crimeei şi oraşului Sevastopol la Rusia, Crimeea va fi declarată "stat independent şi suveran cu o formă republicană de guvernământ", afirmă declaraţia.

"Republica Crimeea va fi un stat democratic, laic şi multinaţional, care se va angaja în menţinerea păcii şi a înţelegerii interetnice şi interconfesionale pe teritoriul său", continuă documenteul.

În cazul unui vot în favoarea alipirii la Rusia, Crimeea se va adresa Moscovei "pentru a fi admisă pe baza unui acord guvernamental", precizează declaraţia. 

Aceasta a fost adoptată şi de consiliul municipal din Sevastopol, adaugă comunicatul.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 11, 2014. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.